Sekite mus Facebook'e!
„Kystybyy” yra vienas iš labiausiai atpažįstamų ir mėgstamiausių totorių virtuvės patiekalų, kuriame dera paprastas paruošimas ir turtingas skonis. Šie tradiciniai plokštainiai gaminami iš neraugintos arba mielinės tešlos ir kepami ant sausos keptuvės, kol įgauna auksinę spalvą.
Pagrindinis kystybyi ypatumas – bulvių košės įdaras, nors kai kuriuose regionuose galima rasti ir variantų su kviečių koše ar kitais ingredientais.
Paruošti plokštainiai suvyniojami per pusę, „apkabinant” viduje esantį įdarą, todėl ir pavadinimas kilęs iš totorių kalbos žodžio „kystyru” – „suspausti” arba „uždaryti”. Šis patiekalas turi ne tik gastronominę, bet ir kultūrinę reikšmę: kystybyy dažnai patiekiamas prie arbatos, siūlomas svečiams ir turi būti įtrauktas į šventines vaišes.
Ingredientai: – Kybysta, kybysta, kybysta, kybysta:
- Sudedamosios dalys: bulvės – 600 g;
- sviesto – 100 g;
- vištienos kepenėlės – 300 g;
- druska – 2 šaukšteliai;
- grietinė – 3 šaukštai;
- miltai – 500 g;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- kiaušinis – 1 vnt;
- bulvių sultinys – 200 ml.
Gaminimas Kystybya:
Išvirkite nuluptas bulves, pasūdykite. Keptuvėje ant augalinio aliejaus iš visų pusių apkepinti vištienos kepenėles iki auksinės spalvos, pagal skonį pasūdyti
. Paruoštas bulves sutrinti trintuvu iki košės, sumaišyti su 50 g sviesto. Į keptas kepenėles supilama grietinė, indas uždengiamas dangčiu ir paliekamas 5-7 min.
Kepenėlės supjaustomos nedideliais gabalėliais ir kartu su grietine sudedamos į bulvių košę, išmaišoma. Tešlai ruošti bendrame dubenyje sumaišykite miltus, šaukštą druskos ir cukrų, įmuškite kiaušinį.
Užminkykite tešlą, palaipsniui į ją supilkite bulvių sultinį. Supylus sultinį, į tešlą supilkite ištirpintą sviestą
. Užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą, palikite ją 20 minučių po celofanu. Tada tešlą išminkykite ir padalykite į 15 vienodų dalių.
Kiekvieną tešlos dalį iškočiokite į 19-20 cm skersmens lakštus. Plokščius pyragėlius galite išpjauti naudodami puodo dangtį. Keptuvėje
su trupučiu augalinio aliejaus apkepkite kiekvieną plokštainį, kol iš abiejų pusių paruduos. Ant ½ plokštainio užtepkite įdaro ir uždenkite kita puse.
Kiekvieną plokštainį patepkite sviestu. Rezultatas – sultingi, aromatingi plokštainiai su bulvių įdaru – Kystybuy.
