Sriuba – tai skystas patiekalas, ruošiamas pietums. Pirmą kartą sriubos atsirado apie 6000 m. pr. m. e. Tai rodo, kad sriuba yra vienas pirmųjų žmonių ruoštų patiekalų. Ir akivaizdu, kad sriubos buvo skirtos ne tik turtingiesiems. Sriubas galėjo valgyti ir neturtingi žmonės. Žinoma, turtingųjų ir vargšų sriubų įdaras skyrėsi. Pavyzdžiui, elgetos negalėjo sau leisti į sriubą dėti mėsos. Dažniausiai elgetų sriubą sudarė grūdai ir daržovės. Tačiau net ir tokia sriuba buvo maistinga ir sveika, o tai džiugino žmones.
Dabar sriubos yra kitokios. Nuo daržovių iki mėsos, nuo grietininių iki paprastų sriubų. Verta parodyti, kaip virti sriubą iš maltos mėsos.
Maltos mėsos sriubos sudedamosios dalys:
- maltos mėsos – 500 g;
- saldžioji paprika – 3 vnt;
- kopūstai – 1/2 vnt;
- morkos – vnt;
- pomidorai – 500 g;
- svogūnas – 2 vnt;
- česnako – 4 skiltelės;
- druskos – ½ šaukštelio;
- vandens – 2 litrai;
- lauro lapai – 2 vnt;
- citrina – vnt.
Maltų kopūstų sriubos paruošimas:
Kopūstus susmulkinkite, pašalinkite kauliukus. Kepkite kopūstus augaliniame aliejuje, kol suminkštės, 6-7 minutes. Į kopūstus suberkite cukrų ir žiupsnelį druskos, išmaišykite
. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnaką atsitiktinai susmulkinkite. Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūną ir česnaką
. Nuluptas morkas supjaustykite nedideliais strypeliais. Į svogūnus ir česnakus sudėkite maltą mėsą, pakepinkite, pagal skonį įberkite druskos ir pipirų
. Pomidorus sutarkuokite smulkia tarka ir pasiųskite prie kopūstų, ingredientus sumaišykite. Sudėkite morkas į puodą su malta mėsa
. Papriką supjaustykite stambiomis plokštelėmis ir pridėkite prie maltos mėsos.
Į
puodą
supilkite verdantį vandenį, sriubą virkite 10 minučių, ingredientus
sumaišykite.
Po 7 minučių į sriubą įdėkite lauro lapą, supilkite citrinos sultis.
Į šią sriubą taip pat galite įdėti bulvių ir žolelių.
Kad sriuba būtų aštresnio skonio, galite įdėti visą aitriąją papriką.