Sekite mus Facebook'e!
„Relišas“ – tai visa padažų grupė, kurios išskirtinis bruožas yra tas, kad vietoj vientisos struktūros juose yra smulkiai supjaustytų produktų gabalėlių. Tai gali būti marinuotos, sūdytos arba šviežios daržovės ir vaisiai, dažnai atrodo nesuderinami, kurie išverdami sutirštėja iki vidutinio tirštumo konsistencijos. Padažo skonis gali būti sūrus, aštrus, rūgštus, saldus arba visi skoniai kartu, o kartais ir pakaitomis.
Mėgavimasis: Truputis istorijos
Padažas pas mus atkeliavo iš Indijos britų kolonijiniu laikotarpiu. Anglų virėjai bandė pritaikyti vietinius padažus, pirmiausia čatnį, prie europietiško skonio, kuris buvo laikomas rafinuotesniu. Todėl net pavadinimas kilęs iš senosios prancūzų kalbos žodžio, reiškiančio „skonis“. O iš Indijos padažas atkeliavo į Senąjį Pasaulį, Ameriką ir toliau po visą planetą. Beje, JAV perkamiausias pagardas gaminamas iš marinuotų agurkų; jis naudojamas dešrainiams, mėsainiams ir kitam greitam maistui.
Šiandien pagardas yra puikus ir labai populiarus mėsos, žuvies ir daržovių patiekalų pagardas, taip pat salotų padažas ir blynų bei sumuštinių užpilas.
Agurkų pagardas: žiemos receptai
Klasikinį agurkų padažą gana lengva paruošti, žiemai yra daug receptų, tačiau pažvelkime į populiariausius iš turimų produktų.
Aštrus agurkų padažas
Jei mėgstate aštrius padažus, šis pagardas puikiai papildys jūsų patiekalus. Šio žiemos metu paruošiamo patiekalo aštrumą galite reguliuoti pagal savo skonį. Šis receptas nėra labai aštrus, jei norite, kad padažas būtų aštresnis, naudokite šviežių paprikų veisles, kuriose yra daug kapsaicino, arba gamindami įberkite raudonųjų maltų aitriųjų pipirų pagal skonį.

Norint paruošti, jums reikia:
- agurkai – 1 kg
- svogūnai – 300 g
- saldieji pipirai – 250 g
- čili pipiras – 2 ankštys
- baltųjų garstyčių sėklos – 1 valgomasis šaukštas.
- obuolių sidro actas 6% – 120 ml
- cukrus – 100 g
- druska – 20 g
- Paruoškite visas daržoves. Nuplaukite agurkus, saldžiąsias ir aitriąsias paprikas ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Iš paprikų pašalinkite kotelį ir pertvarėles su sėklomis. Nulupkite svogūną, supjaustykite kubeliais arba juostelėmis.
- Į storadugnį puodą supilkite obuolių sidro actą, suberkite garstyčių sėklas, druską ir cukrų. Užvirinkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami, kol druska ir cukrus visiškai ištirps.
- Sudėkite visas supjaustytas daržoves į puodą su actu. Virkite apie 15 minučių, retkarčiais pamaišydami. Įsitikinkite, kad daržovės nesuminkštėtų.
- Paragaukite gatavą padažą: gali tekti įberti druskos ar cukraus, padaryti jį aštresnį. Jei esate patenkinti, supilkite gatavą padažą į sterilius stiklainius, uždarykite virintais dangteliais ir apvyniokite rankšluosčiu. Palikite stiklainius kambario temperatūroje, kol visiškai atvės.
Pastaba šeimininkei
Norėdami paruošti agurkų padažą, stenkitės visus ingredientus supjaustyti vienodai. Pjaustyti galima plonomis juostelėmis arba mažais kubeliais. Juostelėms naudokite daržovių pjaustytuvą: įprasta tarka netiks.
Beje
Kad padažas būtų patrauklesnis ir gražesnis, gaminiuose naudokite kontrastingas spalvas: galite vartoti raudonuosius čili pipirus ir saldžiąsias paprikas , pavyzdžiui, oranžines arba geltonas.
Agurkų ir salierų pagardas
Salierai yra ryškaus ir aktyvaus skonio, idealiai tinka padažams gaminti. Agurkai padažuose veikia kaip kempinė ir pagrindas, sugeriantis visus kitų ingredientų skonius ir aromatus. Į šio agurkų ir salierų padažo receptą galite drąsiai dėti mėgstamų ingredientų, tokių kaip česnakas ar aštrios aromatinės žolelės (krapai, bazilikas ir net kalendra).

Norint paruošti, jums reikia:
- agurkai – 500 g
- saldieji pipirai – 3 vnt.
- svogūnas – 2 vnt.
- čili pipiras – 1 ankštis
- salierai su žalumynais – 4-5 stiebai
- garstyčių sėklos – 1 valgomasis šaukštas.
- obuolių sidro actas 6% – 50 ml
- cukrus – 50 g
- druska – 1 valgomasis šaukštas.
- vanduo — 100 ml
- Paruoškite daržoves. Nuplaukite agurkus, aitriąsias ir saldžiąsias paprikas, salierus ir nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Nulupkite svogūną. Viską supjaustykite plonomis juostelėmis arba mažais kubeliais. Pasūdykite, išmaišykite ir palikite 20 minučių.
- Į storadugnį puodą supilkite vandenį, actą, garstyčių sėklas ir cukrų. Užvirinkite ir virkite, kol cukrus visiškai ištirps. Marinatą virkite tiesiogine prasme 1 minutę ant silpnos ugnies.
- Į keptuvėje esantį marinatą supilkite daržovių mišinį ir, retkarčiais pamaišydami, virkite padažą ne ilgiau kaip 10 minučių. Paruoštą padažą sudėkite į sterilius stiklainius, uždarykite dangteliais, apvyniokite rankšluosčiu ir palikite atvėsti kambario temperatūroje mažiausiai 12 valandų.
Pastaba šeimininkei
Šiame recepte obuolių sidro actą galima drąsiai pakeisti bet kokiu kitu, svarbiausia, kad jis būtų natūralus. Idealiai tinka baltojo ir raudonojo vyno arba vynuogių actas , obuolių sidro actas, taip pat bet koks kitas vaisių ar uogų actas .
Beje
Jei gaminate šį agurkų ir salierų padažą, prieš gamindami būtinai paragaukite saliero. Jei stiebai turi kietų skaidulų, turėsite jas nupjauti.
Kaip išsaugoti žiemai skirtą prieskonį: laikymo taisyklės
Vasara ir ruduo – pasiruošimo metas. „Relish“ – ne išimtis. Kad visada turėtumėte prieigą prie šio nuostabaus padažo ne sezono metu, turite laikytis kelių taisyklių:
- stiklainiai visada turi būti gerai sterilizuoti (mikrobangų krosnelėje, orkaitėje, garuose – nesvarbu, darykite tai jums patogiu būdu);
- Dangtelius taip pat reikia sterilizuoti, geriausia juos tiesiog ir greitai išvirti (be sterilizavimo, ant dangtelių yra guminis sluoksnis, dėl verdančio vandens jis suminkštėja, o tada dangteliai geriau užsandarina jūsų uogienę).
Jei nesate tikri, kad jūsų agurkų padažas išsilaikys visą žiemą be bendros sterilizacijos, tuomet padarykite tai, šis padažas visiškai nepakenks. Tiesiog uždenkite stiklainius su padažu dangteliais (jų neužsukite ir nesusukite), sudėkite į puodą storu dugnu (dugną uždenkite rankšluosčiu), įpilkite vandens iki stiklainių pečių ir užvirinkite ant vidutinės ugnies. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir sterilizuokite 10 minučių 0,5 l stiklainius arba 20 minučių litro stiklainius. Tada sandariai uždarykite stiklainius dangteliais, apvyniokite juos šiltu daiktu ir palikite ant stalo, kol visiškai atvės. Agurkų padažą laikykite taip pat, kaip ir visas konservuotas daržoves – tamsioje ir vėsioje vietoje.
