Sekite mus Facebook'e!
Sustabdyti – šią frazę yra girdėję visi, tačiau ne visi žino, ką ji tiksliai reiškia. Daugelis žmonių mano, kad frazė „Privesti prie peno” asocijuojasi su asmens išėjimu iš kambario arba apskritai išėjimu iš namų. Tačiau plunksna šiame kontekste įgauna visiškai neįprastas spalvas
. Faktas tas, kad anksčiau plunksna nebuvo naudojama valgymui, maistas joje buvo nešamas kaip induose. Kad maistą būtų lengviau nešti, buvo sukurtos tešlos rankenėlės – jos dažnai būdavo kepamos
. Po ilgo maisto gabenimo rankenėlė tapdavo nešvari. Atitinkamai, suvalgius tešlos turinį, rankena būdavo išmetama. Tokią duoną valgydavo tik elgetos. Todėl !”Atnešti į rankinuką” – reiškia įklimpti į skurdą
. Papasakosime, kaip kepti mėsos pyragus, kurie neturi senovinio konteksto.
Mėsos pyragų ingredientai:
- Bulvės – 5 vnt;
- Sviestas – 20 g;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- petražolių – 1 ryšulėlis;
- Miltai – 220 g;
- kepimo milteliai – 1 šaukštelis;
- Augalinis aliejus – 30 ml;
- Raudonasis svogūnas – 1 vnt;
- malta mėsa – 350 g;
- bulgariški pipirai – 1 vnt;
- Žaliasis svogūnas – 50 g;
- česnakas – 2 skiltelės;
- pomidorų padažas – 2 valg.
Mėsos pyragaičių paruošimas:
Išvirkite bulves, kol suminkštės, nulupkite ir sutrinkite. Į bulves įberkite druskos, įmuškite kiaušinį, įdėkite sviesto ir išmaišykite.
Petražoles smulkiai sukapokite, supilkite į bulvių košę
.
Į bulvių košę suberkite miltus ir kepimo miltelius, išminkykite elastingą ir nelipnią tešlą. Palikite tešlą 20 minučių po maistine plėvele.
Raudonąjį svogūną supjaustykite smulkiais kubeliais, žaliąjį svogūną ir nuluptą papriką susmulkinkite. Keptuvėje augaliniame aliejuje apkepkite maltą mėsą, pagal skonį ją pasūdykite ir papipirinkite
. Į maltą mėsą sudėkite žaliąjį svogūną ir papriką, česnako skilteles sutarkuokite per smulkią tarką, išmaišykite. Į faršą įpilkite pomidorų pastos, išmaišykite.
Kol faršas atvės, išminkykite tešlą ir padalykite ją į 4 lygias dalis, suformuokite suktinukus. Suktinukus iškočiokite į vienodas 12-14 cm skersmens tortilijas
. Tortilijas vizualiai padalykite į 4 trikampius, į kiekvieną jų įdėkite įdaro.
Uždenkite įdarytą riestainį antru riestainiu, užspauskite kraštus ir sutrinkite tarpus tarp įdarų.
Įdarytą plokštainį atsargiai padalykite į 4 trikampius paplotėlius ir kepkite keptuvėje aliejuje iš abiejų pusių, kol paruduos.
Taip gausite sultingus mėsos paplotėlius. Juose yra plonas tešlos sluoksnis, o viduje – daug maltos mėsos.
