Sekite mus Facebook'e!
Dešros istorija siekia kelis tūkstantmečius. Pirmieji dešros paminėjimai randami Senovės Graikijos, Babilono ir Senovės Kinijos kronikose. Senovės Romoje taip pat buvo populiarios kai kurios dešrų rūšys
. Dešros buvo gaminamos iš mėsos, taukų, kraujo ir įvairių prieskonių. Joms paruošti buvo naudojami gyvulių viduriai, kurie tarnavo kaip natūralus apvalkalas. Priklausomai nuo norimo rezultato, dešros buvo rūkomos, sūdomos arba verdamos
. Viduramžiais Europoje dešros tapo dar populiaresnės. Jos buvo gaminamos vienuolynuose ir mažuose miesteliuose, o vėliau parduodamos vietiniuose turguose. Tuo metu atsirado naujų dešrų rūšių, pavyzdžiui, kraujo dešra, kepeninė dešra ir kt. Verta pabandyti pasigaminti šiuolaikinę naminę dešrą.
Dešros ingredientai:
- Kiauliena – 1200 g;
- Druska – 20 g;
- prieskoniai – 1 šaukštelis;
- česnako – 2 skiltelės.
Dešros paruošimas:
Supjaustykite kiaulieną nedideliais gabalėliais, pasūdykite ir pabarstykite prieskoniais. Į kiaulieną per spaudiklį sudėkite česnako skilteles, komponentus sumaišykite.
12 valandų laikykite kiaulieną šaldytuve, nepamirškite sandariai uždaryti dangčio. Tada kiaulieną pertrinkite per mėsmalę, maltą mėsą sudėkite į maišelį.
Kruopščiai suplakite maltą mėsą sandariame maišelyje. Padalykite faršą į dvi dalis. Vieną dalį įdėkite į kepimui skirtą rankovę, sandariai užspauskite galus
. 5-6 sluoksniais maistinės plėvelės užklijuokite faršą. Tą patį padarykite ir su antrąja faršo dalimi.
Sudėkite dešreles į puodą su vandeniu, užvirus virkite 55 minutes ant silpnos ugnies.
Tada dešreles 5 valandas atvėsinkite šaldytuve, nuimkite plėvelę.
Rezultatas – turime skanią naminę dešrą. Joje tikrai nebus kenksmingų priemaišų ir skonio stipriklių.
