Sekite mus Facebook'e!
Pirozhki – šis žodis apima daug teigiamų emocijų ir minčių, taip pat prisiminimų. Vieniems žmonėms pyragaičiai yra skanus ir sotus patiekalas, o kitiems jie asocijuojasi su nerūpestinga vaikyste kaime. Kažkas pyraguose mato tolimą jaunystę iš sovietinės praeities.
Kiekviena šalis turi savų asociacijų su pyragais
.
Pavyzdžiui, samsa yra trikampis pyragas iš sluoksniuotos
tešlos
su mėsos arba sūrio įdaru, populiarus Vidurinėje Azijoje ir Kaukaze. Echpochmak yra totorių trikampio formos pyragas su mėsos ir bulvių įdaru. Parian – indiškas pyragas su aštriu daržovių ir prieskonių įdaru
. Išsikepkime mėsos ir bulvių pyragų patys.
Pyragaičiai su mėsa
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 380 g;
- varškės – 300 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 80 g;
- druskos – 1 šaukštelis;
- sodos – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- kopūstai – 300 g;
- maltos mėsos – 300 g;
- svogūnas – 3 vnt.
Mėsos paplotėlių paruošimas:
Supjaustykite svogūną ketvirčiais žiedų, kopūstus supjaustykite ne itin smulkiai. Keptuvėje ant sviesto apkepkite maltą mėsą, sudėkite svogūną, išmaišykite.
Į maltą mėsą sudėkite kopūstus, troškinkite ant silpnos ugnies uždengę dangčiu 15 minučių. Tada kopūstus ir maltą mėsą kepkite ant šiek tiek aukštesnės nei vidutinės ugnies, kol išgaruos drėgmė.
Tešlai varškę sumaišykite su kiaušiniais ir sviestu, įberkite druskos ir sodos, išsukite panardinamuoju mikseriu iki vientisos masės. Į mišinį supilkite pusę miltų ir užminkykite
tešlą. Į tešlą suberkite likusius miltus ir suformuokite tešlos rutulį. Kol įdaras aušta, koloboką palikite pailsėti po celofanu
. Tešlą iškočiokite, padalykite į daug mažų gabalėlių. Iš kiekvienos tešlos dalies suformuokite plokštainį, į vidurį sudėkite įdarą
. Į tešlos vidų užspauskite faršą ir kopūstus.
Sudėkite plokštainį ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir patepkite kiaušiniu. Pyragėlius kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25 minutes.
Bulvių pyragėliai
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 360 g;
- kefyro – 300 g;
- sviestas – 50 g;
- druska – 1 šaukštelis;
- geriamosios sodos – 1 šaukštelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- Vištienos blauzdelės – 400 g;
- svogūnas – 3 vnt;
- bulvės – 200 g;
- sviestas – 100 g.
Bulvių pyragų paruošimas:
Įdarui išvalome blauzdas nuo kaulų ir odos, smulkiai supjaustome.
Sumaišome svogūnus,
bulves
ir vištienos filė, į įdarą supilame ištirpintą sviestą, pagal skonį įberiame druskos ir pipirų. Tešlai kefyre sumaišome sodą, sviestą ir druską
, į kefyro mišinį suberiame miltus ir užminkome elastingą tešlą. Palikite tešlą pailsėti ir vėl išminkykite
. Padalykite tešlą į 15 dalių, iškočiokite rutuliukus. Kiekvieną rutuliuką atskirai iškočiokite į plokštainį ir dėkite į įdaro vidurį. Įdarą užkimškite tešloje kaip maišelį, viršuje palikdami nedidelę skylutę.
Sudėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos
.
Į kiekvieno pyrago angą įdėkite po gabalėlį sviesto
. 180 laipsnių temperatūroje pyragus kepkite 35 minutes.
Pyragėliai bus skanūs ir sotūs. Jei į tešlą įbersite daugiau cukraus, galite ją derinti su uogiene, tai bus puikus desertinis pyragas.
Išsamus vaizdo įrašas su receptu:
