Sekite mus Facebook'e!
Kukuliai – tai maži maltos mėsos arba žuvies rutuliukai, naudojami daugelyje pasaulio virtuvių. Juos galima paruošti įvairiai: kepti, troškinti, kepti ar virti. Kukuliai dedami į sriubas, troškinius, padažus ir kitus patiekalus
. Tikslią mėsos kukulių kilmę sunku nustatyti, nes jie jau šimtmečius populiarūs tarp daugelio tautų. Tačiau galima daryti prielaidą, kad mėsos kukuliai atsirado kaip būdas panaudoti mėsos likučius arba maltą mėsą. Europoje mėsos kukuliai žinomi nuo senovės. Senovės Graikijoje ir Romoje jie buvo gaminami iš įvairių rūšių mėsos ir patiekiami su padažais bei prieskoniais. Viduramžiais mėsos kukuliai tapo populiariu patiekalu Europoje, ypač Italijoje ir Švedijoje.
Pasigaminkime mėsos kukulių vakarienę
.
Ingredientai: 1:
- Įdaras – 500 g;
- česnakas – 6 skiltelės;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- augalinis aliejus – 1 valgomasis šaukštas;
- Sviestas – 40 g;
- Bulvės – 1,5 kg;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Morkos – 1 vnt;
- Saldžioji paprika – 1 vnt;
- Pomidorai savo sultyse – 300 g;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Žaliųjų svogūnų – 6 šakelės;
- Druska – žiupsnelis;
- Paprikos – ⅓ šaukštelio;
- kalendros – ⅓ šaukštelio.
Mėsos kukulių paruošimas:
Į maltą mėsą įspauskite česnako skilteles, įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, pipirų, paprikos ir kalendros. Sumaišykite visus maltos mėsos ingredientus, vandenyje pamirkytomis rankomis formuokite kukulius.
Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite augalinį aliejų. Keptuvėje esančiame aliejuje apkepkite maltos mėsos kukuliukus, kol taps auksinės spalvos.
Nuluptas bulves supjaustykite griežinėliais
.
Išimkite kukulius iš keptuvės, sudėkite bulves ir kepkite jas su prieskoniais po dangčiu, kol pusiau iškeps.
Išimkite bulves iš keptuvės, smulkiai supjaustykite svogūną, morką, saldžiąją papriką ir porą česnako skiltelių
.
Sudėkite svogūnus ir morkas į keptuvę ir kepkite 3-4 min.
Tada prie svogūnų ir morkų sudėkite saldžiąją papriką ir česnako skilteles, užpilkite daržoves pomidorų sultimis. Mišinį troškinkite po dangčiu 15 minučių, tada apibarstykite cukrumi
. Į daržovių masę sudėkite bulves, susmulkinkite žaliuosius svogūnus
.
Į daržovių ir bulvių masę sudėkite mėsos kukulius, uždenkite dangčiu ir troškinkite 15-20 minučių.
Rezultatas – puikus sotus patiekalas vakarienei. Mėsos kukuliai su bulvėmis – tai ir pietų laimėjimas.
