Sekite mus Facebook'e!
XIX amžiuje bulvės tapo labai vertinama ir paklausi daržovė. Tiesa ta, kad iki tol bulvės nebuvo labai mėgstamos. Žmonės mirė nuo bulvių, nes nežinojo, kaip jas tinkamai valgyti. Daugelis valstiečių valgė baltus bulvių žiedus ir stiebus, kurie yra nuodingi.
Tik po ilgo bulvių pristatymo masėms pavyko paaiškinti paprastiems žmonėms, kaip tinkamai valgyti bulves.
Bulvėms įsitvirtinus daržuose ir ant žmonių stalų, ėmė rastis įdomių patiekalų. Universalus produktas pateko į sriubas, pyragus ir salotas.
Paruoškime keletą patiekalų iš bulvių
Bulvių fokačijos ingredientai:
- bulvių – 2 vnt;
- porai – vnt;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- kefyras – 200 ml;
- miltai – 180 g;
- raugas – šaukštelis;
- sūris;
- druskos – ½ šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- paprikos – žiupsnelis;
- žaliųjų svogūnų – ryšulėlis.
Bulvių fokačijos paruošimas:
Nuluptas bulves sutarkuokite stambia tarka ir nuplaukite vandenyje. Į atskirą dubenį įmuškite kiaušinius ir suplakite juos plaktuvu
. Į kiaušinius supilkite kefyrą, suberkite miltus, druską, išmaišykite iki šiek tiek tirštos tešlos. Porus supjaustykite pusžiedžiais, sumaišykite su druska, paprika ir pipirais.
Į kepimo indą sudėkite vandenyje išmirkytą pergamentą
.
Pergamentą patepkite augaliniu aliejumi, į tešlą suberkite kepimo miltelius ir išmaišykite.
Tešlą
supilkite
į formos dugną
.
Iš bulvių išspauskite skysčio perteklių, sumaišykite su svogūnu ir sudėkite ant tešlos paviršiaus.
180 laipsnių temperatūroje fokakčią kepkite 30 minučių. Sutarkuokite sūrį stambia tarka ir apibarstykite patiekalo viršų. Palikite focaccią orkaitėje dar 10 minučių.
Smulkiai supjaustykite svogūną ir pabarstykite juo focaccios viršų
.
Tai puikus plokštainis su bulvėmis ir sūriu.
Bulvių pyrago ingredientai:
- bulvės – 5 vnt;
- svogūnas – vnt;
- česnako – 1 skiltelė;
- cukinijos – 2 vnt;
- paprikos – ½ vnt;
- Filadelfijos sūris – 175 g;
- parmezano – 30 g;
- kiaušinis – vnt;
- druskos – ½ šaukštelio.
Bulvių pyrago paruošimas:
Taip pat sutarkuokite smulkia tarka parmezaną prie bulvių, įberkite druskos ir pipirų, komponentus sumaišykite.
Į kepimo formą įdėkite pergamento, patepkite augaliniu aliejumi
.
Ant dugno sudėkite bulvių masę, paskirstykite ją ir šonuose
. 20 minučių kepkite bulvių karkasą 180 laipsnių pagal Celsijų orkaitėje. Tuo metu svogūną supjaustykite mažais kubeliais, česnaką smulkiai sukapokite
. Porą minučių pakepinkite svogūną keptuvėje. Sutarkuokite cukiniją stambia tarka, prieš tai pašalinkite kotelius. Papriką supjaustome plonais griežinėliais, prieš tai išvalome jos vidų
. Česnaką, cukiniją ir papriką sudedame į keptuvę su svogūnu, pakepiname. Nepamirštame pabarstyti druska ir pipirais
. Filadelfijos sūrį sumaišome su kiaušiniu, dedame ten apkeptas daržoves. Į bulvių karkasą
paskleidžiame
įdarą.
Viršų apibarstome parmezanu
. 180 laipsnių temperatūroje pyragą kepame pusvalandį.
Rezultatas – pyragas su sūrio ir daržovių įdarais. Šis bulvių pyragas yra sotus ir skanus, panašus į pyragą.
