Sekite mus Facebook'e!
Pyragai su įdarais – tai kepinių grupė, kurią sudaro pyragai su įvairių rūšių įdarais, uždari arba pusiau uždari su skystu sluoksniu.
Pyragai su įdarais žinomi daugelio pasaulio tautų virtuvėse. Rusų virtuvėje tai yra kulebiaka ir kurnik, atviri ir uždari vatrushki. Jų įdaras gaminamas iš grietinės, kiaušinių ir varškės, o vaškiniai – iš žuvies, mėsos, daržovių, grybų, uogų ir vaisių.
Anglijos virtuvėje populiarūs atviri vaisių pyragai: jie pripildomi kiaušinių, pieno ir cukraus mišiniu ir kepami, kol viršutinis sluoksnis sutirštėja. Prancūzų virtuvėje gaminamas kvišas – atviras pyragas, pagamintas iš kapotos tešlos ir įdarytas sūriu, rūkyta krūtinine, špinatais, pomidorais ir kitais ingredientais. Kišo įdaras gaminamas iš kiaušinių, grietinėlės ir sūrio mišinio.
Paruoškime paprastą kišą su įdaru mūsų virtuvėje
.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- sviestas – 160 g;
- cukrus – 160 g;
- grietinė 15 % – 25 g;
- rauginimo medžiaga – 4 g;
- druskos – žiupsnelis;
- miltai – 180 g;
- vanilinio cukraus – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- grietinė – 200 g;
- cukraus – 75 g;
- kiaušinis – vnt;
- krakmolo – 12 g;
- uogos – 70 g.
Pyrago su įdaru paruošimas:
Įdarui sumaišykite cukrų su krakmolu, išmaišykite. Į grietinę įmuškite kiaušinį, supilkite cukrų ir krakmolą, išmaišykite iki vientisos masės.
Tešlai į miltus persijokite raugą. Delia kiaušinius į baltymus ir trynius, į baltymus supilti 30 g cukraus ir druskos, plakti mikseriu iki purių baltų putų.
Baltymai po plakimo turi tapti tankūs, neišsipilti iš dubens. Trynius išplakite su klasikiniu ir vaniliniu cukrumi iki baltumo. Palaipsniui trimis dalimis į trynius įmaišykite minkštą sviestą.
Svarbu kiekvieną porciją plakti tol, kol mišinys taps vientisas.
Į trynių mišinį
supilkite
grietinę ir dar kartą suplakite
. Į trynių mišinį supilkite miltus ir užminkykite tešlą. Baltymus padalykite į 4 dalis ir palaipsniui įmaišykite į tešlą
. Kepimo formą išklokite pergamentu ir paskleiskite tešlą
.
Naudodami iešmelį paskirstykite tešlą per visą paviršių ir pripildykite ją įdaro.
Ant įdaro sudėkite uogas ir kepkite pyragą 180 laipsnių temperatūroje 45 minutes.
Atvėsusį pyragą galima išimti iš formos. Dėl grožio jį reikėtų apibarstyti cukraus pudra.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
