Sekite mus Facebook'e!
Citrininiai sausainiai – skanus ir aromatingas desertas, kuriuo mėgaujasi daugelis žmonių. Jis pasižymi traškia tekstūra ir ryškiu citrusinių vaisių skoniu, sukuriančiu gaivumo ir gyvybingumo pojūtį
. Yra daug citrininių sausainių receptų, kurie gali skirtis sudėtimi ir paruošimo būdu. Pavyzdžiui, į tešlą galima įmaišyti riešutų, šokolado ar kitų ingredientų, kad sausainiai įgautų sodresnį skonį. Taip pat galite eksperimentuoti su sausainių forma ir jų papuošimu po kepimo.
Citrininius sausainius galima patiekti prie arbatos ar kavos arba naudoti kaip pagrindą kitiems desertams, pavyzdžiui, pyragams ar pyragaičiams.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušinis – 1 vnt;
- cukraus – 60 g;
- sviestas – 120 g;
- kefyras – 60 ml;
- geriamoji soda – 1/3 šaukštelio;
- miltai – 250 g;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilino – žiupsnelis.
Įdarui skirti ingredientai:
- citrina – 1 vnt;
- cukraus – 70 g;
- krakmolo – 1 valgomasis šaukštas;
- graikiniai riešutai – 50 g.
Citrininių sausainių paruošimas:
Įdarui supjaustykite nedideles citrinos skilteles, išimkite kauliukus ir sumalkite blenderiu. Supilkite cukrų ir krakmolą į blenderį ir plakite iki vientisos masės.
Sudėkite įdarą į puodą ir virkite apie 60 sekundžių, žiūrėdami, kad mišinys nesudegtų. Palikite jį atvėsti atskirame dubenyje
. Tešlai išsukite kambario temperatūros sviestą su cukrumi ir vanile. Kai sviestas pabals, į jį įmuškite kiaušinį ir toliau plakite
. Sudėkite kefyrą ir sodą, išmaišykite ir supilkite į sviesto ir kiaušinio masę. Sumaišykite ingredientus, druską ir pamažu dalimis supilkite miltus
. Užminkykite elastingą ir nelipnią tešlą, kurią, suvyniotą į celofaną, 15 minučių padėkite į šaldytuvą. Tada tešlą iškočiokite 3-4 mm storio sluoksniu, aptepkite citrinų įdaru, nesiekiančiu 2-3 cm krašto.
Susmulkinkite graikinius riešutus ir apibarstykite jais įdarą. Tada iš galinės pusės nuo laisvojo krašto pradėkite sukti sluoksnį į ritinėlį.
Suspauskite vyniotinio galą ir padalykite jį į mažus gabalėlius. Sausainius perkelkite į pergamentu išklotą kepimo skardą ir kepkite 180 laipsnių temperatūroje 20-25 min.
Iškepusius sausainius galima apibarstyti cukraus pudra. Pasirodo įdomūs rūgštūs sausainiai su citrinų įdaru.
.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
