Sekite mus Facebook'e!
Cholodecas – tai ne tik tradicinis rusų virtuvės patiekalas, bet ir tikras kulinarinis atradimas, turintis turtingą istoriją ir unikalų skonį. Tai šaltas mėsos patiekalas, gaminamas iš virtos mėsos, dažnai su daržovėmis, prieskoniais ir želatina.
Cholodecas užima ypatingą vietą ant šventinių stalų, ypač per Naujųjų metų šventes, Užgavėnes ir kitus svarbius įvykius.
Rusijoje šis patiekalas ypač mėgstamas dėl savo sultingumo, paruošimo paprastumo ir galimybių eksperimentuoti su ingredientais. Paprastai jis ruošiamas iš įvairių rūšių mėsos – kiaulienos, jautienos, kartais dedama vištienos ar žuvies, taip pat įvairiausių prieskonių ir žolelių, o tai leidžia sukurti unikalius skonių derinius.
Sudedamosios dalys: – mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa, mėsa:
- Kiauliena – 1,5 kg;
- Bones;
- Jautiena – 500 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Česnakas – 3 skiltelės;
- Morkos – 3 vnt;
- petražolės – ryšulėlis;
- Druska – 1 valgomasis šaukštas;
- lauro lapai;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- Citrina – 1 vnt;
- Želatina – 20 g.
Šaltos mėsos paruošimas:
Į puodą su šaltu vandeniu sudėkite kiaulieną, jautieną, kaulus ir ant vidutinės ugnies užvirinkite, nuolat nuimkite putas. Nuėmus visas putas, palikti mėsą virti po dangčiu 2 val. ant mažesnės nei vidutinė kaitros
. Po poros valandų prie mėsos sudėti svogūnus, nuluptas morkas, petražoles, jei reikia, juodųjų pipirų. Palikite mėsą ir daržoves virti dar 2 valandas.
Likus 1 valandai iki
virimo
, į sultinį įberkite druskos ir toliau virkite po dangčiu. Tada iš sultinio išimkite visas daržoves ir mėsą, 1 morką palikite papuošimui
. Sultinį nuo prieskonių ir žolelių pertekliaus perkoškite per marlę. Supjaustykite plonais griežinėliais citriną, supjaustykite skiltelėmis virtus kiaušinius
. Mėsą sup
jaustykite
skaidulomis ir sudėkite į formą šaltam vandeniui. Įdėkite kiaušinius, petražoles, citrinos griežinėlius ir likusių morkų dalis.
Želatiną ištirpinkite vandenyje ir palaukite, kol išbrinks
.
Tada išbrinkusią želatiną sudėkite į 100 ml sultinio ir ištirpinkite ant vidutinės ugnies
. Į masę supilkite sultinį ir želatiną ir supilkite į formą šaltibarščiams. Iš pradžių palikite šaltibarščius atvėsti kambario temperatūroje, o tada įdėkite į šaldytuvą 8-12 valandų.
Gausite skanų mėsos šaltibarštį šventei. Tai geras būdas pasigaminti skaidrų kiaulienos ir jautienos šaltibarščius.
