Sekite mus Facebook'e!
Yra daugybė skirtingų mielinės tešlos receptų, bet mes naudosime vieną, vadinamą „Nuskendęs žmogus“. Tai labai įdomi mielinė tešla, kurią reikia… paskęsti šaltame vandenyje, kad tinkamai pakiltų.
Visas procesas nuo pradžios iki pabaigos trunka ne ilgiau kaip 50 minučių, o tai labai greitas laikas mielinei tešlai. Paslaptis slypi tešlos panardinime į vandenį. Tešla vandenyje kyla labai greitai būtent todėl, kad neišeina anglies dioksidas – vanduo veikia kaip barjeras.
Įprastos fermentacijos metu dalis dujų išsiskiria į orą, todėl procesas užtrunka ilgiau. Tešla minkšta ir puri! Ji neįtikėtinai skani ir ilgai neapdžiūsta.
Sudedamosios dalys:
Tešla
- Sviestas – 75 g
- Vištienos kiaušinis – 1 vnt.
- Pienas – 250 ml
- Kvietiniai miltai – 500 g
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas
- Druska – 1/2 arbatinio šaukštelio
- Mielės (sausos Saf-Moment mielės) – 7 g
Dėl kremo
- Pienas – 250 ml
- Kiaušinio trynys – 2 vnt.
- Kvietiniai miltai – 1 valgomasis šaukštas
- Bulvių krakmolas – 1 valgomasis šaukštas
- Cukrus – 50 g
- Vanilės esencija – 1 arbatinis šaukštelis
Glazūra
- Citrinų sultys – 1 vnt.
- Cukraus pudra – 100 g
- Kokosų drožlės – 50 g
Iš paskendusios tešlos gaminame kreminius bandelius
Pradėkime nuo grietinėlės gaminimo. Mums reikės pieno, kiaušinių trynių, miltų, krakmolo, cukraus ir vanilės. Suberkite krakmolą ir miltus į dubenį. Į sausą mišinį suberkite trynius ir išplakite iki vientisos masės. Į krakmolo ir kiaušinių mišinį supilkite trečdalį karšto vanilinio pieno, energingai plakdami.
Tada, nuolat maišydami, supilkite likusį pieną, uždėkite ant silpnos ugnies, nuolat maišydami medine mentele arba šluotele.
Grietinėlė tirštės kaitinant. Supilkite grietinėlę į dubenį (kad greičiau atvėstų).
Uždenkite dubenį su kremu maistine plėvele, užtikrindami, kad plėvelė liestųsi tiesiai ant kremo paviršiaus, kad nesusidarytų plutelė. Laikykite šaldytuve, kol visiškai atvės. Atvėsusį kremą sudėkite į maišelį.
TEŠLA: Mums reikės pieno, cukraus, miltų ir „Saf-Moment“ mielių. Pašildykite pieną ir jame ištirpinkite mieles bei cukrų, tada suberkite 4 šaukštus miltų. Padėkite šiltoje vietoje 10 minučių, kad fermentuotųsi.
Kol tešla kyla, persijokite miltus į dubenį, ištirpinkite sviestą ir išplakite 1 kiaušinį su druska. Supilkite kiaušinius ir druską į pakilusią tešlą ir pradėkite minkyti tešlą.
Palaipsniui pilkite aliejų ir palaipsniui suberkite miltus. Ne visą, tik 450 g. 50 g atidėkite vėlesniam laikui… Ir minkykite tešlą, kol ji taps lygi, elastinga, bet minkšta.
Dabar paimkime mūsų bandelę… Pripildykite didelį dubenį labai šalto vandens ir… nuleiskite ją. Štai ir viskas… ji nuskendo.
Po 10–15 minučių tešla pradės kilti. Laikas, per kurį tešla pakils, priklauso nuo to, kaip gerai ją išminkėte. Kuo geriau ją išminkėte, tuo greičiau.
Po dar 10 minučių… viskas išniro į paviršių! Dabar išimame „nuskendusią“ tešlą, nusausiname ją servetėle ir perminkome su likusiais miltais (prisimenate 50 g?). Uždenkite ir palikite 30 minučių, kad sustingtų ir šiek tiek sušiltų…
Padalinkite tešlą į 60–65 g gabalėlius. Kiekvieną gabalėlį susukite į rutulį. Lengvai paspauskite pirštais ir centre padarykite duobutę kremui. Leiskite jai pakilti 20 minučių.
Aptepkite grietinėle, aptepkite kiaušiniu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių.
Glajus: citrinos sultys ir cukraus pudra. Gerai išmaišykite ir glajus paruoštas. Išimkite iš formelių, užpilkite glajumi ant pyrago ir pabarstykite kokosu.

Sveiki, aš esu močiutė Ona Gudelienė. Nuo jaunystės virtuvė man buvo vieta, kur gimsta ne tik skanus maistas, bet ir šilti prisiminimai. Kuriu ir dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą ir išlaikė tikrą namų skonį.
Savo patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tradicijų džiaugsmą virtuvėje – nuo paprastų kasdienių valgių iki ypatingų, šventinių skanumynų, kurie pamalonina širdį ir gomurį.


