Sekite mus Facebook'e!
Varenyky su varške yra vienas populiariausių ir mėgstamiausių slavų virtuvės patiekalų. Jie užima ypatingą vietą mūsų kultūriniame pavelde kaip namų jaukumo ir šilumos simbolis. Vareniki – tai nedideli koldūnai iš tešlos, paprastai įdaryti įvairiais įdarais, tarp kurių varškė užima vieną iš pirmaujančių vietų.
Varškė kaip įdaras pasižymi subtiliu skoniu ir sveikomis savybėmis
.
Jame gausu kalcio, baltymų ir vitaminų.
Vareniki gali būti ir saldūs, ir sūrūs, priklausomai nuo pageidavimų ir recepto. Pavyzdžiui, saldus variantas dažnai apibarstomas cukrumi arba patiekiamas su uogomis ir grietine, o sūrus gali būti papildytas žolelėmis arba atskiestas druska.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras 2,5 % – 250 ml;
- Druska – 1/3 šaukštelio;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Miltai – 320 g;
- Sviestas – 30 g.
Varškės įdaro ingredientai:
- 5-9 proc. varškės – 600 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Cukrus – 2,5 valg;
- Vanilinio cukraus – 10 g.
Ingredientai uogų įdarui:
- Mėlynės / vyšnios – 300 g;
- Cukrus – 2 valgomieji šaukštai;
- krakmolo – ½ valgomojo šaukšto.
Koldūnų paruošimas:
Į dubenį su kefyru supilkite cukrų, sodą ir druską, išmaišykite. Į kefyrą iš dalies persijokite 300 g miltų, išminkykite mentele
. Tada tešlą išminkykite ant stalo, stalą iš anksto pabarstykite 20 g miltų. Minkykite, kol tešla taps elastinga ir minkšta, bet šiek tiek lipni
. 15-20 minučių palikite tešlą po tarka. Varškės įdarui varškę sumaišykite su kiaušiniu, cukrumi ir vaniliniu cukrumi.
Padalykite tešlą į kelias dalis ir kiekvieną iškočiokite 3-4 mm storio sluoksniu. Puodeliu padalykite tešlą į apskritimus ir į kiekvieną apskritimą sudėkite įdarą
. Uždenkite įdarą tešlos viduje ir lengvai pabarstykite miltais. Dėkite koldūnus į garintuvą taip, kad jie nesiliestų su vandeniu. Svarbu prieš tai augaliniu aliejumi patepti vietą, kurioje bus dedami koldūnai
. 6 minutes virkite koldūnus po dangčiu nuo užvirimo
.
Uogų įdarui sumaišykite cukrų ir krakmolą, sudėkite uogas ant tešlos apskritimų
. Uogas apibarstykite krakmolo ir cukraus mišiniu, užspauskite tešlos vidų
.
Uogų koldūnų virimo laikas panašus.
Gausite skanius saldžius koldūnus su varške ir su uogomis. Tai geras būdas pasigaminti sotų užkandį ar popietę sau ir savo vaikams.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
