Sekite mus Facebook'e!
Varenyky su varške yra klasikinis Rytų Europos virtuvės patiekalas, kuriame dera ingredientų paprastumas ir neįtikėtinas skonis.
Varenyky gaminamas iš neraugintos tešlos, o įdaras gali būti saldus arba sūrus, priklausomai nuo pageidavimų
.
Jie patiekiami su įvairiais priedais: grietine, sviestu, medumi, uogiene ar uogomis
. Manoma, kad koldūnai kilo iš tiurkų patiekalo „dush-vara”. Vėliau šis patiekalas transformavosi į šiuolaikinius koldūnus.
Liaudies tikėjimuose jiems buvo suteikta magiška reikšmė: jie buvo patiekiami per vestuves, šventes ir svarbius šeimos įvykius.
Vareniki su varške yra ne tik patiekalas, bet ir kultūros paveldo dalis. Juos paprasta paruošti, bet nepaprastai skanu
, todėl juos galima gaminti ir darbo dienomis, ir per šventes, džiuginant šeimą ir svečius.
Tešlos ingredientai:
- Kefyras – 250 ml;
- kiaušinio trynys – 1 vnt;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- druskos – ½ šaukštelio;
- geriamosios sodos – 1/3 šaukštelio;
- miltai – 370 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Varškė – 400 g;
- cukraus – 50 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- kiaušinio trynys – 1 vnt.
Koldūnų paruošimas:
Į kefyrą supilkite druską ir cukrų, įmuškite kiaušinio trynį ir išmaišykite. Į miltus suberkite sodą, išmaišykite ir supilkite kefyrą,
išminkykite elastingą, minkštą ir nelipnią tešlą
.
Minkštą tešlą palikite po rankšluosčiu arba celofanu 15 minučių.
Įdarui varškę sumaišykite su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir kiaušinio tryniu. Tešlą iškočiokite 4-5 mm storio sluoksniu. Naudodami apvalią formą iš tešlos išpjaukite apskritimus
. Į plokščius pyragėlius dėkite įdarą ir užspauskite kraštus. Koldūnus dedame ant specialaus tinklelio, kurį nuleidžiame į verdantį vandenį.
5-7 minutes koldūnus gariname po dangčiu
.
Po virimo koldūnus rekomenduojama patepti sviestu. Koldūnai bus minkšti ir orūs.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
