Lenkiškas Karpatų pyragas – tai tikras desertas su charakteriu, įkvėptas Karpatų kalnų, kurių vardu jis pavadintas, grožio ir galybės.
Pagrindinis jo bruožas – nelygūs choux tešlos sluoksniai, panašūs į kalnų viršūnes, kurie kepdami kyla bangomis, primenančiomis snieguotas viršūnes. Tarp šių sluoksnių dedamas švelnus, šilkinis kremas, dažniausiai iš sviesto ir grietinėlės, kuris desertui suteikia oro ir sodraus skonio.
Karpatka – tai ne tik pyragas, bet ir namų jaukumo bei lenkiškų kulinarinių tradicijų simbolis. Desertas užkariavo širdis ne tik Lenkijoje, bet ir toli už jos ribų.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 650 ml;
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 180 g;
- Druska – ¼ šaukštelio;
- Vanilės ekstraktas – 2 šaukšteliai;
- Kukurūzų krakmolas – 60 g;
- Sviestas – 200 g.
Sausainių trupinių ingredientai:
- Sviestas – 50 g;
- Cukrus – 50 g;
- miltai – 100 g.
Tešlos ingredientai:
- Vanduo – 200 ml;
- Sviestas – 80 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- miltai – 140 g;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- braškės – 500 g.
Karpatkos pyrago paruošimas:
Į puodą supilkite pieną ir užvirinkite. Atskirame dubenyje sumaišykite kukurūzų krakmolą, cukrų, druską, plaktus kiaušinius ir gerai išmaišykite.
Į kiaušinių mišinį supilkite šiek tiek karšto pieno, nuolat maišykite
.
Kiaušinių mišinį supilkite į puode esantį karštą pieną, išmaišykite ir virkite, kol sutirštės.
Tada nuimkite kremo pagrindą nuo ugnies, toliau maišykite, perpilkite masę į atskirą indą. Į mišinį supilkite vanilės ekstraktą, išmaišykite, uždenkite maistine plėvele kontaktiniame inde ir palikite atvėsti.
Sausainių trupiniams miltus sumaišykite su cukrumi, į juos suberkite sviestą, kol taps trupiniai
.
Choux tešlai į puodą supilkite vandenį, įberkite druskos ir sudėkite sviestą.
Maišykite ingredientus, kol sviestas vandenyje ištirps
.
Tuo metu persijokite miltus ir supilkite juos į verdantį sviesto ir vandens mišinį, užminkykite tešlą, surinkdami ją į gumulą. Virkite
tešlą, kol ant puodo dugno susidarys nuosėdos
.
Karštą tešlą sudėkite į gilų dubenį, išsklaidykite ją per kraštus
. Į tešlą po vieną įmuškite kiaušinius, tešlą plakite specialiu spiraliniu antgaliu. Įmaišius visus kiaušinius, tešla turi gautis tiršta, tingiai tekėti nuo mentelių
. Dalį tešlos sudėkite į pergamentu išklotą kepimo formą. Svarbu, kad tešlos viršus būtų nelygus, su nedidelėmis bangelėmis.
Tešlos viršų pabarstykite ½ džiūvėsėlių trupinių
.
Pyragą kepkite 200 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių. Panašiai iš likusios tešlos ir trupinių iškepkite antrąjį pyragą
. Atskirai išsukite sviestą grietinėlės ir kremo pagrindui. Palaipsniui į sviestą įmaišykite kreminį pagrindą, sudėtines dalis išsukite kartu.
Į tešlos žiedo dugną įdėkite vieną pyragą, aptepkite jį kremu. Žiedo šonuose išdėliokite braškių puseles
. Vidurį visiškai užtepkite kremu
. Į kremo pagrindą įspauskite likusias braškes, uždenkite jas antruoju pyragu. Uždenkite tortą maistine plėvele ir palikite jį šaldytuve 6-8 valandoms.

Iškepusį tortą galite apibarstyti cukraus pudra. Gausite gardų įdomų tortą Karpatka šventiniam stalui.