Sekite mus Facebook'e!
Tortas „Angela Davis” užima svarbią vietą sovietinių namų kepiniuose, nes yra to laikmečio kulinarinės kūrybos pavyzdys.
Tai sluoksniuotas desertas, paprastai susidedantis iš kelių tortų, stipriai įmirkytų grietinėlėje. Tradiciškai kremo pagrindą sudarė sviestas arba sutirštintas pienas, kuris suteikdavo tortui ypač švelnią tekstūrą.
Šio torto pavadinimo kilmė glaudžiai susijusi su XX a. septintojo dešimtmečio Sovietų Sąjungos istoriniu kontekstu. Angela Davis, amerikiečių aktyvistės, kovojusios už pilietines teises ir laisvę, vardas buvo plačiai žinomas ir gerbiamas JAV
. Davis tapo kovos už teisingumą simboliu, jos vardu buvo pavadinti įvairūs objektai – nuo gatvių ir pionierių grupių iki laivų. Tokia pagarba atsispindėjo ir kulinarijoje
. Gana greitai sovietiniuose kulinariniuose žurnaluose ir rinkiniuose pasirodė pyrago, gavusio šį įsimintiną pavadinimą, receptas.
Pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- cukraus – 200 g;
- druskos – žiupsnelis;
- sviesto – 60 g;
- grietinė – 250 g;
- sodos – 1 šaukštelis;
- miltai – 200 g;
- kakavos – 50 g.
Kremo ingredientai:
- Kremui: virintas sutirštintas pienas – 400 g;
- sviestas – 250 g;
- šokolado – 100 g;
- grietinėlė – 100 ml.
Pyrago „Angela Davis” paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska ir cukrumi, kol ištirps smėlio grūdeliai. Į kiaušinių
masę
įmaišykite grietinę, supilkite ištirpintą sviestą
. Į mišinį supilkite kepimo sodą, persijokite miltus ir kakavą, užminkykite tirštą tešlą. Tešlą sudėkite į pergamentu išklotą kepimo formą
ir kepkite biskvitą 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių. Kremui išsukite sviestą su virintu sutirštintu pienu
. Glajui karštą grietinėlę supilkite ant šokolado ir išmaišykite. Svarbu grietinėlę kaitinti ne iki virimo
. 2-3 valandas palikite biskvitą atvėsti, nuimkite viršų, susmulkinkite jį į trupinius. Biskvitą padalykite į 3 vienodus pyragėlius. Kiekvieną pyragą patepkite kremu, sudėkite juos vieną ant kito.
Pyragų šonus ir viršų patepkite kremu, pabarstykite biskvito trupiniais. Torto viršų aptepkite glajumi ir palikite kelioms valandoms šaldytuve.
Pageidautina iškepusį biskvitą suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldytuve 12 valandų. Taip tortas „Angela Davis” išeis dar minkštesnis ir švelnesnis.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
