Sekite mus Facebook'e!
Sunku patikėti, bet mano aistra kepti sausainius prasidėjo, kai mugėje nusipirkau stebuklingą meduoliams skirtą indelį! Padėjau jį ant virtuvės stalo ir nuo tada pripildžiau įvairiais naminiais skanėstais. Todėl dabar turiu ne tik gražią vazą, bet ir sausainių receptų kolekciją. Kadangi dabar laikausi dietos, kepu avižinius arba sezamų miltų sausainius, bet iš miltinių sausainių mano absoliutus favoritas yra sausainiai su saldžiu sūriu!
Sausainiai minkšti, aromatingi, gerai išlaiko formą, o įdaras neteka. Pagrindas žinomas kaip trapi tešla, bet jį reikia minkyti, kad taptų elastingas ir lengvai formuojamas. Todėl mielai pasidalinsiu su jumis savo patikrintu jo gaminimo būdu.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušinis 2 vnt.
- Kvietiniai miltai 250 g
- Cukrus 130 g
- Kepimo milteliai 1 valg. šaukštas.
- Druskos 1 žiupsnelis.
- Kefyras 100 ml
- Vanilinio cukraus 1 valg. šaukštas.
- Sviestas 100 g
- Sūris 250 g
- Manų kruopos 1 valg. šaukštas
- Grietinė 1 valg. šaukštas.
Paruošimas:
Ištirpinkite sviestą iki minkštumo. Išplakite 1 kiaušinį su 100 g cukraus, įberdami druskos ir vanilinio cukraus.
Toliau maišydami, įpilkite sviesto. Kai mišinys taps homogeniškas, įpilkite kefyro.
Į gautą masę suberkite miltus ir kepimo miltelius ir užminkykite minkštą tešlą. Apvyniokite ją maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 20 minučių.
Tuo tarpu paruoškite įdarą. Sūrį perkoškite per sietelį, kad neliktų gumulėlių. Įdėkite 30 g cukraus, kiaušinių baltymus ir grietinę, gerai išmaišykite. Tada suberkite manų kruopas ir leiskite įdarui pastovėti apie dešimt minučių.
Tešlą iškočiokite maždaug 0,5 cm storio sluoksniu. Stikline arba specialia forma išspauskite iš jos apskritimus.
Į kiekvieną apskritimą įdėkite po 1 arbatinį šaukštelį įdaro ir užspauskite kraštus.
Aptepkite sausainius tryniu ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25–30 minučių.
Jei norite, atvėsusius sausainius galite pabarstyti cukraus pudra.
Saldūs sūrio sausainiai paruošti! Užkaiskite virdulį ir pakvieskite šeimą prie stalo.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
