Sekite mus Facebook'e!
Senatorskio pyragas – tai išskirtinis kulinarinis kūrinys, išpopuliarėjęs dėl savo unikalaus skonio ir nuostabios išvaizdos.
Šis tortas tapo tikra konditerijos mokyklos klasika ir dažnai siejamas su ypatingais renginiais ir šventėmis.
Yra keletas versijų apie šio torto kilmę, tačiau visose jose pabrėžiamas jo ryšys su aristokratų sluoksniais ir Rusijos kultūriniu paveldu. Nepaisant to, net ir šiuolaikinėje gastronomijos kultūroje šis pyragas nepraranda savo aktualumo ir toliau džiugina gurmanus.
Sudedamosios dalys:
- Kiaušinių baltymai – 4 vnt;
- cukraus – 250 g;
- graikiniai riešutai – 150 g;
- kukurūzų krakmolas – 2 valg.
Tešlos ingredientai:
- miltai – 260 g;
- druskos – ½ šaukštelio;
- sviestas – 80 g;
- kildinimo medžiaga – 1 šaukštelis;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- cukraus – 70 g;
- kiaušinių tryniai – 2 vnt;
- grietinė – 50 g.
Kremo ingredientai:
- cukrus – 150 g;
- kukurūzų krakmolas – 50 g;
- kiaušinių tryniai – 2 vnt;
- pienas – 500 g;
- vanilinio cukraus – 10 g;
- sviestas – 200 g.
Torto „Senatoriškas” paruošimas:
Riešutus reikia šiek tiek apdžiovinti keptuvėje, tada susmulkinti peiliu ir sumaišyti su krakmolu. Baltymus išplakti iki purumo, tada į juos supilti cukrų
. Plaktuvu išplakti iki stabilių viršūnių, tada sumaišyti su graikiniais riešutais. Gautą merengę sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 110 laipsnių temperatūroje 80 minučių.
Tešlai miltus pasūdykite, sudėkite šaltą sviestą ir sumalkite į trupinius
.
Tada į mišinį supilkite vanilinį ir klasikinį cukrų, raugą, įmaišykite porą kiaušinių trynių ir
grietinę. Išminkykite tešlą, suberkite į bloką ir palikite šaldytuve
.
Kremui puode sumaišykite cukrų su kukurūzų krakmolu, palaipsniui supilkite pieną
. Sudėkite likusius kiaušinių trynius, išmaišykite ir pastatykite ant vidutinės ugnies. Į masę supilkite vanilinį cukrų, virkite, kol paviršiuje atsiras burbuliukų.
Tada kremą pavirkite 30 sekundžių ir nukelkite nuo ugnies, perpilkite į atskirą indą. Kremo pagrindą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve, kol atvės.
Padalykite tešlą į dvi lygias dalis ir iškočiokite sluoksniais
.
Naudodami dangtelį iš tešlos išpjaukite lygius pyragėlius ir kepkite juos 180 laipsnių temperatūroje 15-18 min. kartu su apdarais
. Kremui skirtą sviestą išsukite mikseriu. tada į jį supilkite atvėsusį kremo pagrindą. Gautą blizgų kremą dėkite ant pirmojo pyrago
. Ant kremo sluoksnio dėkite bezė, ją taip pat aptepkite kremu. Ant viršaus uždėkite likusį tortą, aptepkite jį kremu ir papuoškite beza
. Torto viršų
aptepkite
kremu ir aptepkite torto šonus. Palikite tortą šaldytuve 2-3 valandoms.
Papildomai tortą galite papuošti smulkintais graikiniais riešutais. Gausite skanų ir neįprastą tortą bet kokiai šventei.
