Sekite mus Facebook'e!
Rauginti kopūstai – tai produktas, gaunamas pienarūgštės fermentacijos būdu rauginant pjaustytus kopūstus. Tai vienas populiariausių ir prieinamiausių fermentuotų maisto produktų, turintis ilgą istoriją ir daug sveikatai naudingų medžiagų. Rauginti kopūstai
yra vitaminų C, K, B grupės vitaminų ir mineralų, tokių kaip geležis, kalis, magnis ir cinkas, šaltinis. Juose taip pat yra probiotikų, kurie gerina žarnyno sveikatą ir stiprina imuninę sistemą.
Raugintus kopūstus galima naudoti kaip atskirą patiekalą arba kaip kitų patiekalų, pavyzdžiui, šči, vinigretės ar pyragų, ingredientą.
Sudedamosios dalys:
- Baltasis kopūstas – 3 kg;
- pomidorai – 1,5 kg;
- saldžiosios paprikos – 1 kg;
- morkos – 1 kg;
- svogūnai – ½ kg;
- cukraus – 6 šaukštai;
- druskos – 6 šaukštai;
- saulėgrąžų aliejaus – 100 ml;
- 70 % acto esencija – ½ šaukštelio.
Raugintų kopūstų paruošimas:
Supjaustykite pomidorus mažais griežinėliais, sudėkite juos į 8 l talpos dubenį. Į pomidorus supilkite cukrų ir druską, palikite, kol atsiras sulčių
. Morkas sutarkuokite stambia tarka, svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, paprikas – šiaudeliais. Sudėkite morkas, svogūnus ir paprikas į dubenį su pomidorais, maišykite, kol susidarys sultys
. Šinkuokite kopūstus mažais šiaudeliais, sudėkite į dubenį su likusiomis daržovėmis. Supilkite į augalinio aliejaus ir acto mišinį, išmaišykite ir palikite 3 val. šiltai
. Dar kartą salotas
išmaišykite
, perpilkite į stiklainius ir užsukite. Sudėkite stiklainius į didelį puodą, ant dugno iš anksto uždenkite rankšluosčiu
. Pripilkite puodą vandens „iki stiklainių pečių” ir virkite pusvalandį. Tada palikite kopūstus stiklainiuose atvėsti, apverskite juos aukštyn kojomis.
Tokias kopūstų salotas galite laikyti šaldytuve arba rūsyje. Puikus raugintų agurkų variantas žiemos šventėms.
