Sekite mus Facebook'e!
Citrinų pyragas – desertas, kurio šaknys siekia Europą, kur citrinos buvo prieinamos tik turtingiesiems. Todėl XVIII a. citrinų pyragas buvo populiarus tik tarp didikų ir turtuolių. Ilgainiui citrinų pyragas tapo prieinamas ir paprastiems žmonėms.
Pyragas buvo ruošiamas daugelyje Europos ir Amerikos šalių. Kiekviena šalis turėjo savų šio pyrago gaminimo ypatumų. Pavyzdžiui, Anglijoje citrinų pyragas ruošiamas iš trapios smėlinės tešlos ir citrinų kremo. Italijoje citrinų pyragas gaminamas iš rikotos ir citrinos žievelės
. Jį vis dar galima rasti visos Europos restoranų ir kavinių valgiaraščiuose, tačiau geriau pasigaminti namuose.
Sudedamosios dalys: 1:
- Kiaušiniai – 3 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- Cukrus – 180 g;
- Sviestas – 250 g;
- Vanilinas – ½ šaukštelio;
- kepimo milteliai – 1,5 šaukštelio;
- Miltai – 550 g;
- Obuolių uogienė – 600 g;
- Citrina – 1 vnt.
Citrininio pyrago paruošimas:
Į dubenį su kiaušiniais supilkite druską ir cukrų, plakite plaktuvu, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į masę sudėkite sviestą ir toliau maišykite
. 500 g miltų, kepimo miltelius ir vaniliną supilkite į masę ir užminkykite minkštą ir elastingą tešlą. Pabarstykite stalą miltais ir toliau rankomis formuokite
tešlą. Palikite tešlą celofane šaldytuve
.
Tuo tarpu citriną supjaustykite mažais griežinėliais ir plakite mikseriu, kol taps košelė.
Nepamirškite prieš tai išimti sėklų.
Sumaišykite obuolių uogienę su citrinų tyrele. Atšaldytą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto stalo, suformuokite kepaliuką ir padalykite į 4 dalis.
Kol vieną iš dalių iškočiosite, likusias padėkite į šaldytuvą. Perkelkite kepimo skardos plotui lygų sluoksnį ant jos paviršiaus, iškloto pergamentu.
Pašalinkite perteklinius kraštus, paviršių subadykite šakute. Kiekvieną sluoksnį kepkite 190 laipsnių temperatūroje 7 min.
Kiekvieną karštą pyragą
aptepkite
citrinų džemu ir uždėkite vieną ant kito.
Iš likučių padarykite penktą pyragą, iškepkite jį orkaitėje ir sutrupinkite į trupinius.
Trupiniais apibarstykite pyragą ir patiekite. Tai puikus citrininis pyragas, kuriam nereikia gilių konditerijos įgūdžių.

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
