Vienu garsiausių gruzinų virtuvės patiekalų reikėtų laikyti charčo sriubą. Ją galima rasti bet kuriame gruzinų virtuvės restorane. Jei restorane nėra šios sriubos, jo negalima vadinti gruziniška kavine
. Charčo – tai sriuba su jautiena. Tikslus laikas, kada pirmą kartą buvo išvirta kharcho, nežinomas. Daroma prielaida, kad sriuba pradėta virti nuo žemdirbystės įsisavinimo laikų. Tikriausiai su sriubos atsiradimu ant gruzinų stalų taip pat susijęs galvijų prijaukinimas
. Norint paįvairinti savo pietus ir vakarienę, verta pasigaminti charcho patiems.
Kharcho ingredientai:
- Jautienos šonkauliukai – 900 g;
- Svogūnai – 2 vnt;
- Saldžioji paprika – 1 vnt;
- aštrioji adžika – 2 šaukšteliai;
- Sviestas – 70 g;
- Pomidorų pasta – 1,5 valg;
- Ryžiai – 70 g;
- Lauro lapai – 2 vnt;
- Žirniai – 10 vnt;
- Hmeli-suneli – 1 valgomasis šaukštelis;
- Druska – ½ šaukštelio.
Kharcho paruošimas:
Apkepkite
mėsą iš visų pusių, įpilkite į
puodą
1,5 l karšto vandens. Į
puodą
supilkite
lauro lapus ir pipirų grūdelius, virkite mėsą 45 min. po dangčiu ant vidutinės ugnies. Tuo metu svieste pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną
. Palaipsniui pasūdykite sultinį, išimkite lauro lapus. Saldžiąją papriką smulkiai supjaustykite, išvalykite jos vidų
. Papriką sudėkite į svogūną, kartu kepkite 4 minutes. Į
svogūną ir papriką
įpilkite
pomidorų pastos, adžikos ir 30 ml verdančio vandens. Sumaišykite ingredientus ir kartu kepkite 3 minutes. Apkepą pasūdykite, pabarstykite hopeli suneli ir dar kartą išmaišykite.
Sudėkite apkepą į sriubą
.
Į sriubą suberkite iš anksto nuplautus ryžius ir išmaišykite. Jei norite, galite įpilti dar šiek tiek verdančio vandens, jei vanduo verdant mėsą išgaravo
. Po dangčiu ryžius sriuboje virkite apie 15 minučių.
Į sriubą, jei norite, galite suberti kalendrą. Uždenkite puodą dangčiu ir palikite 10 minučių atvėsti, po to galite paragauti.