Sekite mus Facebook'e!
Drėgmės trūkumas. Pati banaliausia priežastis! Bet ji egzistuoja. Nepakankamai laistant, vazono žemė išdžiūsta, šaknys neturi ko sugerti, ir pirmiausia nukenčia lapai. Lapai dehidratuoja, nes fotosintezė prasta.

Perlaistymas arba drėgmės perteklius. Jei dirva nuolat drėgna, oras prastai pasiekia šaknis arba jų visai nepatenka. Dėl to šaknys dūsta, o augalas nustoja gauti drėgmės ir maistinių medžiagų. Dėl to lapai išdžiūsta ir augalas juos numeta. Tokiu atveju reikia pakoreguoti laistymą. SVARBU! Patikrinkite, ar puodelių apačioje yra drenažo skylutės, jei ne, padarykite jas!
Šaknų atvėsimas. Tai atsitinka, kai daigai yra ant šalto akmens ar betono palangės. Šaknų sistema, būdama šaltoje aplinkoje, nustoja funkcionuoti. Daigus reikia pastatyti šiltesnėje vietoje, o jei tai neįmanoma, po puodeliais padėti šilumą izoliuojančios medžiagos.
Nepakankamas apšvietimas. Taip atsitinka, kai daigai yra prastai apšviestoje vietoje, nėra foninio apšvietimo, augalai sodinami labai tankiai ir vienas kitą pavėsina. Sureguliuokite apšvietimą ir sodinkite daigus rečiau.
Sausas kambario oras. Pavasarį, kai veikia šildymo radiatoriai, tai nutinka gana dažnai. Tokiu atveju augalas pradeda intensyviai garinti drėgmę iš lapų, jie džiūsta ir augalas juos tiesiog numeta – gynybinė reakcija! Įsigykite oro drėkintuvą, jie dabar nebrangūs. Galite dažniau purkšti daigus šiltu vandeniu arba tiesiog šalia padėti puodelius vandens.

Mitybos trūkumas. Kai daigai tiesiog neturi ką „valgyti“, lapams taip pat trūksta maistinių medžiagų ir jie nudžiūsta. Dėl kažkokių priežasčių daugelis sodininkų tvirtai įsitikinę, kad daigų nereikia laistyti. Prisiminkite mažą sodinimo vazono tūrį!

Sandarus sodinimo indas. Kai kurie sodininkai stengiasi taupyti viskam, įskaitant ir įprastus puodelius. Jei indas mažas, daigų šaknys greitai užims visą erdvę ir ją ištuštins. Mažiausiai 0,5 litro!
Taip pat lapų džiūvimo priežastys gali būti įvairūs kenkėjai, ligos, infekcijos. Rūpinkitės savo daigais!

Sveiki, aš esu močiutė Jadvyga Lumienė. Nuo mažens myliu virtuvę ir tikiu, kad maistas turi ypatingą galią sujungti žmones. Gaminti mane išmokė mano mama ir močiutė, o šiandien aš dalinuosi senoviniais, laiko patikrintais receptais, kurie perduodami iš kartos į kartą. Savo patirtį ir širdžiai brangius patiekalus publikuoju tinklalapyje babosreceptai.lt, kur kviečiu visus atrasti tikrą namų skonį – nuo paprastų kasdienių valgių iki šventinių gardumynų, kuriuos pamėgo ne viena šeima.
