Sekite mus Facebook'e!
Aromatingas gaivinantis gėrimas, pagamintas iš raugo duonos.
Sudėtyje esančios pieno rūgšties bakterijos stiprina imunitetą ir gerina žarnyno mikroflorą.
Duona (ruginė) – 300 g
Salyklas (raudonas (juodas) ruginis) – 30 g
Vanduo — 3 litrai
Raugo duona – 100 g
Cukrus (nebūtina) – 100 g
Skrebučius kepame iš duonos orkaitėje. Geriau, žinoma, naudoti naminę duoną. Aš turėjau „Borodinsky“. Vietoj skrebučių galite naudoti ruginius miltus.
Į 3 litrų stiklainį įdėkite 100 gramų krekerių (arba miltų) ir 30 gramų salyklo (3 šaukštus) ir užpilkite verdančiu vandeniu. Atvėsinkite iki kambario temperatūros, kuo lėčiau, tuo geriau. Galite suvynioti stiklainį ir palikti parai.
Galite naudoti bet kokį starterį – tiek kviečius, tiek rugius. Vienintelė sąlyga – aktyvumo piko metu. Tai yra, šerkite ir palaukite, kol padidės 2–3 kartus.
Į atvėsintą užpilą įpilkite 100 gramų raugo.
Geriau tai daryti palaipsniui: pirmiausia nedideliame inde sumaišykite raugą ir 100–200 ml užpilo, o tada ištirpintą raugą supilkite į stiklainį su gira. Taip bakterijos geriau pasiskirstys giroje.
Šiame etape galite įberti cukraus (tiems, kas mėgsta saldžiau), jis taip pat pagreitina fermentaciją.
Stiklainį su gira laisvai uždenkite dangteliu ir palikite kambario temperatūroje fermentacijai.
Aktyvi fermentacija prasidės po 5–6 valandų. Kils dujų burbuliukai. Bendras fermentacijos laikas yra 12–24 valandos.
Tada girą reikia perkošti, sandariai uždaryti (kad gira prisisotintų dujų) ir atvėsinti.
Geriau tokį girą suvartoti per 3–4 dienas, nes po pieno rūgšties fermentacijos jame prasideda acto ir alkoholio fermentacijos procesai.
Bananų gira
Mieli virėjai, noriu pasidalinti su jumis nuostabaus vasaros gėrimo receptu. Jis paruošiamas labai greitai. O šios giros privalumas yra tas, kad joje nėra cukraus. Beveik dietinis gėrimas.
Vanduo — 2,5 l
Bananas (nuluptų bananų svoris) – 1 kg
Mielės (šviežios arba 1 valgomasis šaukštas sausų) – 15 g
Paruošimas:
Šiai girai paruošti reikės pernokusių bananų. 2,5 litro vandens galima paimti 1,5 kg bananų, kad skonis būtų sodresnis.
Ingredientuose pateikiau klasikines proporcijas, visi pakeitimai ir papildymai yra aprašyme.
Pradėkime.
Užvirinkite vandenį ir atvėsinkite iki maždaug 40 laipsnių.
Supjaustykite bananus ir šiek tiek sutrinkite juos šakute. Nebūtina gauti vienalytės tyrės.
Mieles ištirpinkite atvėsintame vandenyje. Jei norite, kad gėrimas būtų saldus, reikia įdėti cukraus (100 gramų). Aš visada gaminu be cukraus.

Į vandenį su mielėmis įpilkite bananų tyrės ir išmaišykite. Svarbu, kad indas būtų užpildytas ne daugiau kaip 2/3.
Kai fotografavau, pirmą kartą gaminau šią girą ir pripildžiau stiklainį beveik iki viršaus.

Dėl to gira „išbėgo“. Dabar ją verdu dideliame puode. Mano mažas priedas. Kad gira įgautų spalvos, įberiu 1 arbatinį šaukštelį tirpios kavos. Kavą ištirpinu 2–3 šaukštuose verdančio vandens ir supilu į būsimą girą. Tai nėra privalomas žingsnis.
Uždenkite indą audiniu ir padėkite į šiltą, tamsią vietą parai. Po paros 2–3 kartus perkoškite. Supilkite į sandariai uždarytus butelius ir dar 1–2 dienoms padėkite į šaldytuvą.
