„Silkė po kailiu” yra vienas populiariausių ir ikoniškiausių rusų virtuvės patiekalų, kuris tradiciškai pasirodo ant šventinių stalų, ypač Naujųjų metų išvakarėse, gimtadienio ar kitų svarbių švenčių metu. Šiose salotose, kuriose kiekvienas sluoksnis atlieka savo svarbų vaidmenį, dera paprastumas ir elegancija ir yra puikus paprastų ingredientų panaudojimo sudėtingam skonių ansambliui sukurti pavyzdys.
Patiekalo pagrindas – sūdyta silkė, ji supjaustoma ir dedama ant salotų dugno. Ji suteikia patiekalui pikantiško ir sodraus skonio. Kitas sluoksnis – virtos daržovės: bulvės, morkos ir burokėliai. Šie ingredientai ne tik suteikia tekstūros, bet ir saldoką skonį, kuris puikiai kontrastuoja su sūria žuvimi.
Sudedamosios dalys:
- Bulvės – 7 vnt;
- morkos – 4 vnt;
- Burokėliai – 4 vnt;
- Majonezas;
- Druska – ⅓ šaukštelio;
- Svogūnas – 2 vnt;
- Vanduo – 100 ml;
- actas – 9 % – 30 ml;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Silkė – 150 g.
Salotų „Silkė po kailiu” paruošimas:
Burokėlius išklojame folijoje, o bulves ir morkas sudedame į kepimo formą. Burokėlius kepame 2 valandas, o likusias daržoves – 1 valandą 200 laipsnių C temperatūroje
. Svogūną smulkiai supjaustome, sumaišome su druska, cukrumi, actu ir vandeniu, paliekame marinuotis 10-15 minučių. Stambia tarka sutarkuokite 3,5 bulvės kepimo žiede, pasūdykite ir aptepkite majonezu
. Ant bulvių sluoksnio dėkite ½ marinuotų svogūnų, tada supjaustykite ½ silkės. Ant žuvies sluoksnio įtrinkite 2 morkas, aptepkite majonezu
. 2 burokėlius įtrinkite ant morkų sluoksnio, aptepkite majonezu. Tada vėl išdėliokite bulvių, svogūnų, žuvies ir morkų sluoksnį
. Virtus kiaušinius padalykite į trynius ir baltymus, baltymus užtepkite ant morkų sluoksnio, aptepkite majonezu. Ant baltymų sluoksnio dėkite burokėlių, patepkite majonezu.
Ant burokėlių sluoksnio smulkiai įtrinkite trynius
.
Palikite salotas porai valandų šaldytuve, kad įsigertų.
Po mirkymo nuimkite virimo žiedą ir aptepkite salotų šonus majonezu. Gausite sočias ir skanias salotas „Silkė po kailiu”.