Sekite mus Facebook'e!
Mes jums papasakosime, kaip boro rūgštis „veikia“ baklažanams ir paprikoms ir kaip ją naudoti.

Boro rūgšties tręšimas yra gana populiarus tarp sodininkų. Tačiau ne visi žino, kada augalams reikia boro, ir ne visi žino, kaip jį teisingai naudoti. Išsiaiškinkime, ar galima paprikas ir baklažanus purkšti boro rūgštimi – kokiais atvejais tai daryti ir kaip.
Ką boro rūgštis daro paprikoms ir baklažanams?
Boras yra būtinas augalams augti ir vystytis. Visų pirma, jis gerina medžiagų apykaitos procesus ir chlorofilo gamybą, padeda šaknims „kvėpuoti“, stimuliuoja kiaušidžių formavimąsi ir neleidžia joms nukristi, didina imunitetą ir atsparumą ligoms.
Boro trūkumą galite atpažinti apžiūrėdami jaunus ūglius ir augalų viršūnes:
- ant jaunų lapų atsirado chlorotinių (šviesių) dėmių, o gyslos pradėjo gelsti;
- lapai tapo maži, susisuka ir nukrenta;
- viršutinių pumpurų augimas sulėtėja, o šoninių pumpurų, priešingai, pagreitėja;
- augalas žydi prastai ir išaugina mažai kiaušidžių;
- vaisiai formuojasi su defektais, slopinamas bendras augalo vystymasis.
Augalai boru šeriami laistant, tačiau dauguma sodininkų vis dar mano, kad optimaliausiu metodu yra purškimas.
Ar galima žydėjimo laikotarpiu purkšti paprikas ir baklažanus boro rūgštimi?
Purškimas boro rūgštimi atliekamas du kartus per sezoną – kai pumpurai pradeda spalvas ir dvi savaites po žydėjimo, kai pradeda formuotis kiaušidės.
Svarbu laikytis šių taisyklių:
- augalus apdorokite vakare, šiltu debesuotu oru;
- Purškimui geriau naudoti smulkų purkštuvą;
- Neviršykite rekomenduojamos boro rūgšties tirpalo dozės.
Kaip tinkamai paruošti purškimo tirpalą : pirmiausia ištirpinkite 2 g boro rūgšties nedideliame kiekyje karšto vandens (šaltame vandenyje ji netirpsta), atvėsinkite ir įpilkite dar 10 l (kibirą) šiek tiek šilto vandens. Gerai išmaišykite ir apipurkškite.
Tuo pačiu metu jie įspėja nepurkšti per gausiai: negalima leisti tirpalui nutekėti nuo lapų.
Boro rūgštis perkama vaistinėje – ji paprastai parduodama 10 g miltelių maišeliuose. Pusė arbatinio šaukštelio yra apie 5 g, jie supilami ant popieriaus ir padalijami į 5 maždaug lygias dalis. Viena tokia dalis bus lygi 1 g.
Nerekomenduojama naudoti virtuvinio arbatinio šaukštelio – geriau naudoti matavimo šaukštą, kitaip reikės kruopščiai nuplauti arbatinį šaukštelį, nes boras yra toksiškas.
Dėl tos pačios priežasties daržoves purkšti reikėtų tik vakare, kai bitės ir kiti naudingi vabzdžiai jau nebėra. Griežtai purkškite ant lapų, o ne ant pumpurų ar žiedų, kitaip galite nunuodyti bites.
Svarbu : jei ant lapų atsiranda rudų dėmių ir atskiros augalų dalys pradeda mirti, tai gali reikšti boro perteklių, tokiu atveju tokio purškimo reikėtų atsisakyti.
