Sekite mus Facebook'e!
Dubajus – ne tik miestas, tai tikras šviesos, prieskonių ir tradicijų reginys, kuriame dangoraižiai atspindi raudoną saulėlydį, o ore šoka kardamono, kedro ir medaus aromatai. Čia kiekvienas valgis – ne tik valgis, bet ir ypatingas ritualas, kupinas pagarbos procesui, svečiams ir sau pačiam. Pasinerti į arabiškos virtuvės atmosferą reiškia atrasti visą filosofiją, kurioje svarbus ne tik galutinis patiekalo skonis, bet ir jo paruošimo procesas. Rytietiški prieskoniai nustato ritmą, o lėtas troškinimas ant ugnies leidžia atskleisti visą skonių gylį, sukuriant unikalią harmoniją. Straipsnyje pabandykime kartu pagaminti kelis klasikinius Emyratų patiekalus, kuriuos lengva pasigaminti namuose.
Al-Harith – kvietinė košė su mėsa, Ramadano tradicija
Šis patiekalas – kantrybės ir vienybės su tradicijomis simbolis. Jis ruošiamas lėtai ir su meile: kviečiai ir ėriena troškinami mažiausiai penkias valandas, virsdami švelniu, aksominiu skanėstu.

Sudedamosios dalys:
- Ėriena ant kaulo – 1 kg
- Kviečiai – 2 puodeliai
- Svogūnas – 1 vnt.
- Česnakas – 4 skiltelės
- Maltas kardamonas – 1 arb. šaukštelis.
- Šafranas – žiupsnelis
- Ghee – 4 šaukštai.
- Druska – pagal skonį
Paruošimas:
- Kviečius pamirkykite mažiausiai 6 valandas.
- Virkite ėrieną su svogūnu ir česnaku, kol suminkštės (apie 1,5–2 valandas).
- Išimkite kaulus, suberkite kviečius, prieskonius ir druską.
- Troškinkite ant silpnos ugnies 3–4 valandas, kol košė taps šilkinė ir lygi.
- Patiekite su lydytu sviestu, kuriame galite lengvai apkepti česnaką.
Machboos – aromatingi ryžiai su ėriena ir rytietiškais prieskoniais
Šis patiekalas – tikras svetingumo ir šventės ženklas. Basmati ryžių, švelnios avienos ir aštrių prieskonių derinys paverčia valgį nedidele skonio puota.

Sudedamosios dalys:
- Ėriena – 1 kg
- Basmati ryžiai – 2 puodeliai
- Svogūnas — 2 vnt.
- Pomidorai – 2 vnt.
- Česnakas – 3 skiltelės
- Maltas kalendra – 1 arb. šaukštelis.
- Ciberžolė — 1 arb. šaukštelis
- Cinamonas – 0,5 šaukštelio.
- Kardamonas – 0,5 šaukštelio.
- Kmynai — 1 arb. šaukštelis.
- Lauro lapas – 2 vnt.
- Druska ir pipirai – pagal skonį
- Augalinis aliejus – 3 šaukštai.
- Vanduo – 4 stiklinės
Paruošimas:
- Kepkite mėsą aliejuje iki auksinės rudos spalvos.
- Sudėkite svogūną ir česnaką, pakepinkite, kol suminkštės.
- Sudėkite pomidorus ir prieskonius, troškinkite 5–7 minutes, kad išsiskirtų aromatai.
- Įpilkite vandens, užvirinkite ir troškinkite mėsą 1–1,5 valandos.
- Suberkite nuplautus ryžius, druską, pipirus ir virkite, kol ryžiai išvirs (15–20 minučių).
- Palaikykite uždengtą 10 minučių, tada išmaišykite ir patiekite.
Atmosfera ir ritualai – kaip susikurti rytietišką jaukumą namuose
Arabų virtuvėje svarbus ne tik maistas, bet ir jo pateikimas bei atmosfera. Idealūs indai ir puodai maisto ruošimui yra tie, kurie tolygiai paskirsto šilumą, leisdami prieskoniams visiškai atskleisti savo aromatą. Serviravimui naudojami platūs plokšti ryžių indai ir gilūs keraminiai dubenys sriuboms ir troškiniams. Variniai ir žalvariniai padėkliukai suteikia stalui rytietiško prašmatnumo ir praktiškumo.
Tradicinis stalas puošiamas mažais dubenėliais su riešutais, džiovintais vaisiais ir šviežiomis datulėmis. Gėrimams parenkami elegantiški raižyto stiklo grafinai, o arbata patiekiama mažose paauksuotose stiklinėse ant ornamentuoto padėklo.
Pats ritualas ne mažiau svarbus. Prieš valgant, specialiame smilkytuve galite uždegti smilkalų (bakhur) – ūdo medžio drožlių arba smilkalų dervos, kad išvalytumėte erdvę ir užpildytumėte namus maloniu aromatu.
Ypatinga ceremonija yra arabiška kava (ghahwa), kuri ruošiama su kardamonu ir šafranu tradiciniame inde, vadinamame dalla. Kava pilama į mažus puodelius, vadinamus finjan, po vieną gurkšnį, pradedant garbingiausiu svečiu.
Vakarais Emyratų namuose įprasta rinktis majlis – jaukiame kampelyje su žemomis sofomis ir pagalvėmis bendravimui ir poilsiui. Sukurkite tokį kampelį savo namuose ir pasinerkite į rytietiško svetingumo atmosferą.
