Sekite mus Facebook'e!
Daugelis pasaulio tautų žino įdarytus kopūstus, nes šis patiekalas yra labai senas. Aristotelis savo veikaluose minėjo įdarytus kopūstus. Antikos mąstytojas teigė, kad įdaryti kopūstai yra puikus kopūstų lapų ir kiaulienos derinys
. Kinijoje nuo imperijos laikų įdaryti kopūstai buvo gaminami iš ryžių ir jūros kopūstų. Toks keistas derinys atsirado savaime. Vėliau farširuoti kopūstai evoliucionavo, tapdami platesne europiečių, azijiečių ir arabų sąvoka.
Ypatingą meilę farširuotiems kopūstams puoselėja Rytų ir Kaukazo gyventojai
.
Tiesa, ten įdaryti kopūstai vadinami dolma. Patiekalas panašus į mums gerai pažįstamus įdarytus kopūstus
. Verta ruošti tingus įdarytus kopūstus.
Tinginių įdarytų kopūstų ingredientai:
- kopūstai – 350 g;
- maltos mėsos – 600 g;
- bulguro – 200 g;
- vandens – 1100 ml;
- sviestas – 30 g.
- svogūnai – 2 vnt;
- moliūgas – 200 g;
- saldžioji paprika – 2 vnt;
- pomidorai – 3 vnt;
- Adygėjos druskos – 1 šaukštelis.
Tinginių įdarytų kopūstų paruošimas:
Kopūstus smulkiai susmulkinkite ir užpilkite verdančiu vandeniu, palikite 10 min. Tuo metu 600 ml pasūdyto vandens išvirti bulgurą
. Svogūną supjaustyti mažais gabalėliais, pertrinti per mėsmalę. Keptuvėje svieste porą minučių pakepinkite svogūnų masę. Nuluptą moliūgą sumalkite mėsmale ir pridėkite prie svogūnų
. Saldžiąją papriką nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Dalį moliūgo masės sudėkite į lėkštę. Į likusią moliūgų masės dalį keptuvėje sudėkite papriką, išmaišykite.
Kopūstus nusausinkite ir šiek tiek nuspauskite
.
Sudėkite kopūstų ir moliūgų mišinį į maltą mėsą, pagardinkite Adygėjos druska ir išmaišykite.
Jei maltinukai skyla, į mišinį įmuškite kiaušinio trynį.
Susmulkinkite pomidorus be odelių, sudėkite į keptuvę prie moliūgų masės su pipirais, išmaišykite.
Į bulgurą įdėkite šiek tiek sviesto, nukelkite nuo ugnies ir suvyniokite į rankšluostį
. Aukštašonę keptuvę patepkite augaliniu aliejumi, suformuokite maltos mėsos paplotėlius ir sudėkite ant paviršiaus glaudžiai vienas prie kito.
Į pomidorų mišinį supilkite 500 ml vandens ir išmaišykite
. Pomidorų padažą supilkite į keptuvę su įdarytais kopūstais, uždenkite dangčiu ir 35-40 min. kepkite ant silpnos ugnies.
Baigiant virti, į įdarytus kopūstus galima įdėti lauro lapą ir palikti po dangčiu 10 minučių. Kartu su bulguru įdaryti kopūstai bus ne tik skanūs, bet ir sveiki.
