Sekite mus Facebook'e!
Kotletai pirmą kartą pasirodė Europos virtuvėje, Prancūzijoje. Išvertus žodis „cutlet” reiškia šonkaulį. Iš pradžių patiekalas nebuvo gaminamas iš maltos mėsos, nes taip mėsą susmulkinti buvo sudėtinga.
Prancūzai mėsą dėjo ant šonkaulių ir patiekalą kepė orkaitėje. Privaloma pirmųjų kotletų sąlyga buvo kaulas, dėl kurio patiekalą buvo patogu laikyti valgio metu.
Atsiradus šakutėms, kotletų receptas ėmė keistis. Kotletus pradėta plakti plaktuku, dingo kaulas. Šonkaulių nebereikėjo patiekalui gaminti. Dėl to mūsų virtuvės virėjai ėmė smulkinti kepsnius į maltą mėsą. Taip į patiekalą buvo galima dėti daugiau prieskonių ir kitų produktų.
Kotletų ingredientai:
- malta vištiena – 400 g;
- augalinis aliejus – 50 ml;
- vištienos kiaušiniai – 4 vnt;
- druskos – ¼ šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis.
Paruošimas:
Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų, pirmąjį komponentą išplakti iki putų. Į maltą mėsą įmaišykite trynių mišinį, mėsą pabarstykite druska ir pipirais.
Baltymus panašiai kaip ir trynius reikia plakti iki putų, bet tirštesnių. Baltymų putas supilkite į maltą mėsą, kruopščiai sumaišykite visus produktus.
Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų. Iš gautos mėsos masės suformuokite kotletus, išdėliokite juos ant keptuvės paviršiaus. Kepkite mėsos gaminius iš abiejų pusių po 5-6 minutes ant vidutinės ugnies.
Prie šio patiekalo galite derinti bet kokius grūdus, daržoves. Žydiško stiliaus kotletai yra universalūs, tinkantys tirštai vakarienei.
