Sekite mus Facebook'e!
Yra nemažai skirtingų istorijų apie pyragų gamybą. Istorijoje būta net tokių laikų, kai pyragai buvo draudžiami. Taip nutiko 1644 m., valdant Oliveriui Kromveliui. Tuomet Anglijoje žmonės bandė atsisakyti pagoniškų tikėjimų. Valstiečiai nusprendė, kad pyragai yra viena pagrindinių pagonybės apraiškų
. Tikriausiai pyragų draudimas turėjo ir kitą, labiau politinę priežastį. Nepageidaujamą valdovą buvo gana lengva nunuodyti kepiniais. Bet kuriuo atveju pyragų draudimas truko neilgai. Žmonės negalėjo gyventi be mėgstamų pyragų
. Mūsų laikais pyragai nėra draudžiami, todėl galime pasigaminti gardų obuolių pyragą.
Obuolių pyrago tešlos sudedamosios dalys:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- Cukrus – 100 g;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- Sviestas – 50 g;
- Miltai – 350 g;
- kepimo milteliai – 8 g.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 400 ml;
- Kiaušinio trynys – 1 vnt;
- Kukurūzų krakmolas – 2 šaukštai;
- Cukrus – 4 šaukštai;
- Vanilinio cukraus – 10 g;
- grietinėlė 33 % – 180 g;
- Obuolys – 1 vnt;
- Citrinų sultys.
Obuolių pyrago paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, supilkite cukrų ir vanilinį cukrų, plakite, kol kruopos ištirps. Į mišinį supilkite augalinį aliejų ir ištirpintą sviestą ir išmaišykite
. Į mišinį suberkite miltus ir kepimo miltelius ir išminkykite tešlą
.
Tešlą minkykite rankomis, kol taps elastinga ir minkšta. Nedidelį gabalėlį tešlos įdėkite į šaldiklį celofane
. Likusią tešlą paskleiskite kepimo formoje, plonu sluoksniu ištepdami dugną ir šonus. Palikite formą šaldytuve 15 minučių.
Įdarui obuolius nulupkite, išskobkite sėklalizdžius ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Keptuvėje svieste pakepinkite obuolių gabalėlius su citrinos sultimis ir šaukštu cukraus.
Į puodą supilkite pieną, cukrų ir vanilinį cukrų
.
Sudėkite kukurūzų krakmolą ir kiaušinio trynį, virkite ant vidutinės ugnies, kol sutirštės, išplakite.
Sutirštėjus supilkite grietinėlę, išmaišykite. Į kremą sudėkite atvėsusias obuolių skilteles, išmaišykite. Supilkite kremą į formą ant dugno su tešla, tolygiai paskirstykite po paviršių.
Ant kremo sluoksnio viršaus tarkavimo mašinėle sutarkuokite iš šaldiklio išimtą tešlos gabalėlį. Tolygiai paskleiskite drožles ant pyrago viršaus.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje, kol taps auksinis.
Iškepusį pyragą atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudra.
Gautas švelnus, kvapnus obuolių pyragas su kreminiu įdaru.
