Sekite mus Facebook'e!
Garsųjį turkišką skanėstą galima pasigaminti namuose, be dažiklių ir kvapiųjų medžiagų. Pakanka paimti natūralių apelsinų sulčių, krakmolo ir cukraus, kad gautumėte elastingą, šiek tiek klampų desertą su sodriu citrusinių vaisių skoniu.

Sudedamosios dalys:
Cukrus — 700 g
Vanduo — 200 g
Citrinų rūgštis – 0,75 šaukštelio.
Kukurūzų krakmolas – 145 g
Šviežiai spaustos apelsinų sultys – 400 g
Vanduo — 200 g
Cukraus pudra – 2-3 šaukštai.
Kukurūzų krakmolas pabarstymui – 2-3 šaukštai.
Paruošimas:
Į puodą suberkite cukrų, įpilkite vandens ir citrinos rūgšties. Uždėkite ant vidutinės ugnies ir užvirinkite, švelniai maišydami silikonine mentele, kol cukrus visiškai ištirps. Įkaitinkite sirupą iki 130 °C, stebėdami temperatūrą kulinariniu termometru. Jei termometro neturite, patikrinkite sirupo pasirengimą įlašindami lašą sirupo į ledinį vandenį – jis turėtų sudaryti kietą rutuliuką. Nukelkite sirupą nuo ugnies.

Atskirame puode storu dugnu sumaišykite kukurūzų krakmolą su apelsinų sultimis ir vandeniu, gerai išmaišykite šluotele, kol neliks gumulėlių. Uždėkite ant silpnos ugnies ir, nuolat maišydami, kaitinkite, kol masė taps vientisa ir blizgi. Į krakmolo masę mažomis porcijomis (1/4 viso tūrio) supilkite karštą sirupą, kiekvieną kartą gerai išmaišydami, kol masė taps vientisa.

Supylus visą sirupą, mišinį toliau virkite ant silpnos ugnies 20–25 minutes, maišydami silikonine mentele, kol jis sutirštės ir lėtai nutekės nuo mentelės. Iš anksto paruoškite maždaug 18×18 cm dydžio formą: uždenkite ją plėvele ir patepkite augaliniu aliejumi. Karštą masę supilkite į formą, išlyginkite, uždenkite plėvele, taip pat patepta aliejumi, ir palikite kambario temperatūroje, kol visiškai atvės (geriausia per naktį).
Dubenyje sumaišykite cukraus pudrą ir krakmolą pabarstymui. Išimkite turkišką skanėstą iš formos, aštriu peiliu supjaustykite 3×3 cm kubeliais, apvoliokite miltelių ir krakmolo mišinyje, nukratydami perteklių.

Paruoštas turkiškas skanėstas yra tvirtos, šiek tiek kramtomos tekstūros ir sodraus apelsinų skonio. Laikyti sandariame inde kambario temperatūroje.
