Tortai pradėti gaminti senovės Romoje. Tačiau antikos laikų pyragų receptai labai skyrėsi nuo dabartinių. Anksčiau kulinarija nebuvo taip išvystyta. Nebuvo, pavyzdžiui, kreminio ir sodraus biskvito receptų. Dažniausiai tortai priminė pyragą su saldžiu įdaru.
XVIII a. pyragų samprata labai pasikeitė. Tuomet konditeriai pradėjo gauti perdirbto cukraus. Buvo išrasta daug naujų konditerinių skanėstų. Šiuo požiūriu prancūzams labai sekėsi. Dėl šios priežasties Prancūzija laikoma konditerijos gimtinė
. Paruoškime kartu vieną iš paprastų tortų namuose.
Pyrago ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- cukraus – 250 g;
- vanilinio cukraus – šaukštelis;
- kefyras – 250 ml;
- augalinis aliejus – 80 ml;
- miltai – 250 g;
- kakavą – 2 valgomieji šaukštai;
- kildinimo medžiagos – šaukštelis.
Kremo ingredientai:
- grietinėlė 36 % – 300 g;
- sutirštinto virinto pieno – 300 g.
Torto paruošimas:
Į dubenį įmuškite kiaušinius, įberkite druskos, supilkite cukraus pudrą ir vanilinį cukrų, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į mišinį supilti kefyrą ir augalinį aliejų, išmaišyti
. Į kefyro ir kiaušinių mišinį persijoti miltus, kakavą, kepimo miltelius ir išminkyti biskvito tešlą. Supilkite tešlą į 20 cm skersmens formą, dugną iš anksto išklokite pergamentu
. Tešlą uždenkite folija ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių. Išimkite biskvitą iš formos, nupjaukite viršų, padalykite į 3 dalis.
Kremui iš pradžių mikseriu išplakite grietinėlę iki kreminės konsistencijos. Tada į grietinėlę supilkite sutirštintą pieną ir vėl suplakite
. Kiekvieną biskvitą išplakite su kremu ir sumontuokite tortą.
Palikite tortą šaldytuve po plėvele porai valandų. Biskvito viršų susmulkinkite mikseriu, trupiniais uždenkite torto šonus.
Papuoškite tortą šokoladiniu glajumi.
Ant deserto galite padaryti raštą iešmeliu.