Barščiai – tai ne tik sriuba, tai tikra kulinarijos legenda, slavų virtuvės simbolis, žinomas ir mėgstamas daugelyje Rytų Europos šalių.
Šio patiekalo
ištakos siekia daugelį regionų, todėl barščiai yra tikras kultūrinis fenomenas
. Gilios šio patiekalo šaknys glūdi tradicijose, papročiuose ir kasdieniame gyvenime, o tai suteikia jam ypatingą reikšmę kulinarijoje.
Pagrindinis barščių ingredientas – burokėliai, kurie suteikia jiems unikalią sodrią spalvą ir saldų žemės skonį
.
Tačiau barščiai turi daugybę variantų, į kuriuos galima įtraukti mėsos, kopūstų, bulvių, morkų ir kitų daržovių, todėl yra universalūs ir tinka visiems skoniams.
Sudedamosios dalys:
- Mėsa su kaulu – 1 kg;
- Druska – 1,5 valg;
- Bulvės – 300 g;
- kopūstai – 700 g;
- morkos – 130 g;
- Burokėliai – 160 g;
- svogūnas – 100 g;
- Pomidorų pasta – 4 šaukšteliai;
- 7 % acto – 4 šaukštai.
Barščių paruošimas:
Mėsą virkite 1,5 val., tada išimkite iš sultinio. Būtinai pašalinkite putas, kurios susidarė verdant mėsą
. Nuluptas bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir 5 min. virkite sultinyje. Smulkiai susmulkinkite kopūstus ir sudėkite į bulves, virkite po dangčiu ant vidutinės ugnies
. Tuo metu ne per stambiai supjaustykite svogūną, pakepinkite jį keptuvėje augaliniame aliejuje. Morkas sutarkuokite stambia tarka ir apkepkite kartu su svogūnais
. Įdėkite pomidorų pastos, druskos ir viską gerai išmaišykite. Į sriubą įdėkite kepsnį. Į sriubą taip pat galite įdėti raudonųjų pupelių
. Nuluptą burokėlį sutarkuokite stambia tarka ir apkepkite keptuvėje su augaliniu aliejumi. Į burokėlius įpilkite kelis šaukštus acto, kepkite 3 min.
Tada sudėkite burokėlius į sriubą, supilkite likusį actą, išmaišykite.
Virkite minutę, tada išjunkite ugnį. Palikite sriubą 10 minučių šiek tiek atvėsti.
Išvirus į sriubą suberkite krapus. Patiekdami mėsą sudėkite į lėkštes su barščiais.