Sekite mus Facebook'e!
Anksčiau valstiečiams pyragų kepimas prilygo šventei, nes tai buvo neįprasti kepiniai. Dideli pyragai buvo kepami ypatingomis progomis, ypač jei įdaras buvo brangus. Kaip brangūs įdarai buvo naudojami mėsos, žuvies ir vištų kiaušiniai. Anksčiau paprastiems žmonėms šių produktų trūko, juos galėjo sau leisti tik turtuoliai. Todėl mėsos, žuvies ir kiaušinių pyragai buvo aukso vertės.
Jie buvo ruošiami vestuvėms, laidotuvėms ir religinėms šventėms. Nedideli kopūstų ar bulvių pyragaičiai buvo nuolatiniai šeimos pietūs ar vakarienė.
Papasakosime, kaip paruošti pūstus pyragus su bulvėmis ir kepenimis
.
Tešlos pyragėliams ingredientai:
- Pienas – 350 ml;
- Cukrus – 1 šaukštelis;
- Sausos mielės – 8 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Kefyras – 2 šaukštai;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Miltai – 560 g;
- Augalinis aliejus – 3 valg.
Bulvių įdaro ingredientai:
- Bulvės – 600 g;
- Sviestas – 60 g;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Druska – pagal skonį;
- Žira – 0,5 šaukštelio;
- maltų juodųjų pipirų – 0,5 šaukštelio;
- Šviežių krapų – ½ ryšulėlio.
Kepenų įdaro ingredientai:
- Svogūnas – 1 vnt;
- morkos – 1 vnt;
- Kepenys – 500 g;
- ištirpintas sviestas – 80 g;
- Vanduo – 100 ml;
- Druska – pagal skonį;
- Ciberžolė – 0,5 šaukštelio;
- kalendros – 1 šaukštelis;
- maltų juodųjų pipirų – šaukštelis;
- kalendros – ½ ryšulėlio;
- česnakas – 3 skiltelės.
Paplotėlių kepimas:
Į dubenį su šiltu pienu supilkite cukrų ir mieles, išmaišykite. Į mišinį įmuškite kiaušinį, supilkite kefyrą ir išmaišykite
. Į pieno mišinį dalimis suberkite miltus, mentele išminkykite tešlą. Palaipsniui į tešlą supilkite likusius miltus. Stalą patepkite augaliniu aliejumi, ant paviršiaus rankomis išminkykite tešlą
. Minkštą, nelipnią tešlą nusiųskite pailsėti į gilų dubenį. Uždenkite tešlą dangčiu ir palikite ją kambario temperatūroje 1,5 valandos. Kas 30 minučių minkykite tešlą
. Įdarui skirtas bulves nulupkite. Bulves supjaustykite nedideliais kubeliais ir virkite, kol suminkštės. Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais, o nuluptas morkas sutarkuokite
. Svogūnus apkepkite keptuvėje ištirpintame svieste, kol taps auksinės spalvos. Į svogūnus sudėkite morkas. Kol daržovės kepa, kepenis pertrinkite per mėsmalę
. Sudėkite kepenis prie daržovių, kepkite ant silpnos ir vidutinės ugnies apie 15 minučių uždengę dangčiu.
Galite įpilti šiek tiek vandens
Tuo tarpu bulves sumaišykite su sviestu ir kiaušiniu, pasūdykite ir sutrinkite.
Bulvių košę sumaišykite su žiūra ir maltais juodaisiais pipirais. Susmulkinkite abiejų įdarų kalendras ir dalį žolelių suberkite į bulvių košę
. Kepenėles
pagardinkite
druska, ciberžole, kalendra ir maltais juodaisiais pipirais
. Kepenėles virkite apie 6 minutes, tada sudėkite žoleles ir smulkintą česnaką
.
Sumaišykite ingredientus ir išjunkite ugnį
. Padalykite tešlą į 75 g ritinėlius – maždaug po 14 porcijų. Palikite suktinukus 10 minučių po celofanu.
Padėkite ritinėlius ant aliejumi patepto paviršiaus ir rankomis suformuokite storus plokštainius. Į kiekvieno paplotėlio vidurį įdėkite po šaukštą įdaro – kepenų ir bulvių
. Uždenkite abu įdarus vieno paplotėlio viduje, atsargiai užspauskite tešlos kraštus.
Lengvai suspauskite paplotėlius ir sudėkite ant kepimo skardos. Palikite pyragėlius 10 minučių pastovėti po celofanu
. Keptuvėje įkaitinkite augalinį aliejų ir panardinkite į jį pyragėlius siūle žemyn. Pyragėliai turi plaukioti aliejuje.
Apkepkite juos tolygiai iš visų pusių.
Rezultatas – pūstos tešlos su dvigubu įdaru viduje. Jie yra sotesni už įprastus bulvių paplotėlius.
