Sekite mus Facebook'e!
Velykų pyrago istorija siekia senus laikus. Velykų pyragas – tai prisikėlimo ir naujo gyvenimo simbolis, turintis savitų bruožų skirtingose kultūrose
. Krikščioniškoje tradicijoje Velykų pyragas siejamas su Velykų, vienos svarbiausių religinių švenčių, šventimu. Velykų pyragai gaminami daugelyje pasaulio šalių, o jų receptai gali skirtis priklausomai nuo regiono ir kultūrinės aplinkos. velykų
pyragas gali būti įvairių formų ir dydžių
.
Jis gali būti gaminamas iš mielinės tešlos, į kurią dedama cukruotų vaisių, sultenių, riešutų ir kitų ingredientų. Velykų pyragas dažnai puošiamas avinėlio, kryžiaus ar gėlių figūrėlėmis, kurios simbolizuoja naują gyvenimą ir prisikėlimą
. paruoškime paprastą velykinį pyragą namuose.
Ingredientai: 1:
- Miltai – 650 g;
- Sultenių – 120 g;
- Šviežios mielės – 25 g;
- Pienas – 200 ml;
- Sviestas – 120 g;
- Cukrus – 150 g;
- Kiaušinio trynys – 2 vnt;
- Citrinos žievelė – 1 šaukštelis;
- Vanilinis cukrus – 10 g;
- ciberžolė – ½ šaukštelio;
- Druska – peilio galas.
Velykų pyrago paruošimas:
Į dubenį su mielėmis supilkite šiltą pieną, išmaišykite. Į mielių skystį suberkite druską ir vanilinį cukrų, supilkite 100 g ištirpinto sviesto
. Į trynius sudėkite citrinos žievelę ir ciberžolę, išmaišykite ir supilkite į mielių skystį. Supilkite cukrų ir kruopščiai išmaišykite, kol ištirps smėlio grūdeliai
. Į pieno mišinį supilkite miltus ir užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Tešlą patepkite augaliniu aliejumi, uždenkite maistine plėvele ir palikite valandai.
Nuplaukite ir nusausinkite rūgštynes
.
Stalą ištepkite augaliniu aliejumi, iškočiokite ant jo tešlą storu sluoksniu, patepkite jį ištirpintu sviestu
. Ant sluoksnio supilkite sultenes ir rankomis išminkykite jas viduje.
Suvyniokite tešlą į ritinėlį ir užklijuokite laisvąjį kraštą. Padalykite ritinėlį į mažus 4-5 cm storio ritinėlius
. Skardos dugną išklokite pergamentu. Ant dugno glaudžiai sudėkite ritinėlius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir palikite 10 minučių.
Kepkite pyragą ant silpnos ugnies 35 minutes, pyrago dugnas turi būti parudavęs. Tada ant viršaus uždėkite pergamentą, atsargiai apverskite pyragą ir kepkite viršumi į viršų.
Pyragą
kepkite
po dangčiu dar 10 minučių.
Pyragas paliekamas apibarstyti cukraus pudra. Rezultatas – minkštas, švelnus velykinis pyragas.
