Sekite mus Facebook'e!
Vištienos pyragas – tai patiekalas, turintis ilgą istoriją ir daugybę variantų įvairiose kultūrose.
Anglijoje vištienos pyragas ypač išpopuliarėjo XVIII-XIX amžiuje. Jis dažnai buvo patiekiamas pusryčiams arba kaip pagrindinis pietų patiekalas. Tradicinis angliškas vištienos pyragas gaminamas iš sluoksniuotos tešlos, įdarytos vištiena, daržovėmis (morkomis, svogūnais) ir prieskoniais.
Šiandien vištienos pyragas tebėra populiarus daugelyje pasaulio šalių. Jį galima paruošti įvairiais būdais: nuo klasikinio angliško pyrago iki modernesnių variantų su sūriu, bulvėmis ir kitais ingredientais. Vištienos pyragas gali būti pagrindinis patiekalas, užkandis arba desertas, priklausomai nuo recepto ir patiekimo.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 250 g;
- sausų mielių – 1 šaukštelis;
- cukraus – 1 šaukštelis;
- druskos – 1 šaukštelis;
- vandens – 200 ml.
Įdarui skirti ingredientai:
- augalinis aliejus – 40 ml;
- svogūnas – vnt;
- raudonoji paprika – vnt;
- žalioji paprika – vnt;
- vištienos krūtinėlė – 200 g;
- sojų padažas – 1 valgomasis šaukštas;
- maltų raudonųjų pipirų – žiupsnelis;
- juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- raudonėlio – žiupsnelis;
- druskos – ⅓ šaukštelio;
- petražolių – 6 šakelės.
Vištienos pyrago paruošimas:
Sumaišykite miltus su cukrumi, druska ir mielėmis. Palaipsniui į miltus supilkite šiltą vandenį, kelias minutes minkykite tešlą. Tada tešlą palikite po celofanu 20 minučių.
Smulkiai supjaustykite svogūną, raudonąją ir žaliąją papriką
.
Keptuvėje su augaliniu aliejumi apkepkite svogūnus ir paprikas. Vištieną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir sudėkite prie daržovių.
Kepkite, kol vištiena pabals, tada supilkite sojų padažą, druską, raudonuosius ir juoduosius pipirus bei raudonėlius. Užminkykite tešlą, padalykite ją į dvi dalis ir
vieną iš tešlos dalių iškočiokite į apvalų sluoksnį, kurio skersmuo 2-3 cm didesnis už keptuvės skersmenį. Tokiu pat būdu iškočiokite ir antrąją dalį
. Ant keptuvės dėkite vieną tešlos dalį, o ant jos dugno – ½ įdaro. Sutarkuokite sūrį, susmulkinkite petražoles, pabarstykite įdaro sluoksnį
. Ant sūrio ir žolelių sluoksnio sudėkite likusį įdarą, jį sutankinkite. Ant įdaro uždėkite antrąjį sluoksnį, stengdamiesi, kad jis visiškai patektų į keptuvės vidų
. Uždėkite pirmojo sluoksnio kraštus, priklijuokite
jį prie
viršutinio tešlos sluoksnio. Apkepkite pyragą iš abiejų pusių keptuvėje, kol taps auksinis.
Gausite sultingą skanų vištienos pyragą. Iškepusį viršų galima apibarstyti žolelėmis.
