Sekite mus Facebook'e!
Sausainių istorija siekia kelis tūkstantmečius. Pirmą kartą sausainiai paminėti senovės civilizacijose, pavyzdžiui, Senovės Egipte ir Romos imperijoje. Tais laikais sausainiai buvo ploni plokšti kepiniai iš miltų ir vandens, kurie buvo kepami ant karštų akmenų arba pelenuose.
Laikui bėgant sausainių receptai darėsi vis įvairesni. Viduramžių Europoje sausainiai tapo populiariu šventinio stalo patiekalu. Jie buvo gaminami iš kvietinių miltų, cukraus, medaus ir prieskonių
. Įvairios šalys turėjo savo unikalius sausainių receptus, kurie skyrėsi forma, dydžiu ir skoniu. XVIII a.
Europoje pradėti kurti pirmieji konditerijos fabrikai, kuriuose sausainiai buvo gaminami pramoniniu mastu.
Paruoškime naminių sausainių kriaukleles savo rankomis.
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 380 g;
- Sviestas – 200 g;
- Kiaušinių tryniai – 4 vnt;
- Druska – 1/3 šaukštelio.
- grietinė – 100 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Kiaušinių baltymai – 4 vnt;
- Cukrus – 200 g;
- Vanilinis cukrus – 8 g;
- citrinos rūgšties – žiupsnelis;
- Kukurūzų krakmolas – 2 šaukšteliai.
Kriauklės sausainių gaminimas:
Į miltus supilkite šaltą sviestą, miltus sumalkite iki kreminės masės trupinių. Į trupinius įmaišykite trynius, druską ir grietinę, užminkykite minkštą ir nelipnią tešlą
. Tešlą padalykite į 30 dalių, suformuokite rutuliukus. Kamuoliukus uždenkite celofanu ir 30 minučių dėkite į šaldiklį.
Cukrų, vanilinį cukrų ir kukurūzų krakmolą supilkite į dubenį su kiaušinių baltymais ir supilkite citrinos rūgštį. Baltymus plakite mikseriu, kol taps blizgiai balti
. Iš šaldytų rutuliukų iškočiokite plonus paplotėlius ir į kiekvieną įdėkite po šaukštelį įdaro.
Užspauskite įdarą bandelių viduje, priešingus galus suspausdami.
Sudėkite sausainius ant kepimo skardos, išklotos pergamentu. Kepkite sausainius 200 laipsnių temperatūroje 10 minučių.
Į įdarą taip pat galite įberti smulkintų graikinių riešutų, kad skonis būtų įdomesnis.
Iškepusius sausainių apvalkalus apibarstykite cukraus pudra.
