Sekite mus Facebook'e!
Tortai yra išskirtiniai šventinio stalo desertai. Šiuolaikiniame pasaulyje nė vienas svarbus įvykis neapsieina be autorinio deserto. Dažnai tortus matome per jubiliejus, vestuves, įmonių vakarėlius ir kitas šventes. Tačiau tortas ne visada buvo šventės dėmesio centras.
Anksčiau tortai tarnavo tik kaip atvirukas, t. y. kvietimas į šventę. Kilmingieji siųsdavo tortus savo pažįstamiems kaip pretekstą dalyvauti baliuje
. Viena iš damų pritaikė idėją tortą naudoti kaip skanėstą savo prabangiuose baliuose. Prancūzijoje tai tapo madinga ir netrukus visi kilmingieji savo šventinius susitikimus puošė sodriais kreminiais tortais.
Jei nenorite pirkti torto savo šventei, pasigaminkite savo Mimozos tortą
.
Mimozos pyrago tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 5 vnt;
- druskos – žiupsnelis;
- vanilinio cukraus – 16 g;
- cukraus – 150 g;
- kukurūzų krakmolo – 10 g;
- miltai – 150 g;
- rauginimo medžiaga – 1 šaukštelis;
- ciberžolės – 1/4 šaukštelio;
- 1 citrinos žievelės.
Kremo ingredientai:
- Pienas – 5000 ml;
- cukraus – 100 g;
- vanilinio cukraus – 8 g;
- kukurūzų krakmolo – 35 g;
- kiaušiniai – 2 vnt;
- sviestas – 250 g;
- konservuotų ananasų – 250 g;
- ananasų sultys – 150 ml.
Mimozos pyrago paruošimas:
Kiaušinius padalykite į baltymus ir trynius. Į baltymus suberkite druską ir vanilinį cukrų, išplakite iki purumo. Į putas palaipsniui įmaišykite granuliuotą cukrų, toliau plakite mikseriu
. Po minutės į baltymų masę įmaišykite krakmolą, plakite 3 minutes. Po vieną į mišinį įmaišykite trynius, greitai išplakite.
Po dar vienos minutės į mišinį persijokite miltus, kepimo miltelius ir ciberžolę, mikseriu išminkykite vientisą, glotnią tešlą
. Į tešlą supilkite citrinos žievelę, atsargiai išmaišykite mentele
. Tešlą
supilkite
į 20 cm formą.
Biskvitą kepkite 35 min. 175 laipsnių temperatūroje
. Kai biskvitas iškeps, išimkite jį iš formos ir palikite šaldytuve per naktį.
Puode pašildykite 350 ml pieno. Tuo metu sumaišykite cukrų, vanilinį cukrų ir kukurūzų krakmolą. Supilkite plaktuvą į birius produktus ir įmuškite kiaušinius, išmaišykite
. Palaipsniui supilkite mišinį į karštą pieną, išmaišykite. Mišinį virkite, kol užvirs, tada maišydami virkite dar 30-40 s.
Palikite kremo pagrindą atvėsti per naktį.
Leiskite ananasų sultims nutekėti nuo minkštimo
. 3 minutes plakite sviestą ir į jį įmaišykite palaipsniui atvėsusį kremo pagrindą – gausite kremą.
Ananasus supjaustykite pusžiedžiais
. Biskvitą padalykite į 4 pyragus, iš kurių 2 yra 8 mm storio, kiti šiek tiek platesni. Plonus pyragaičius supjaustykite mažais kvadratėliais, atsikratykite tamsesnių gabalėlių
. Storesnius pyragaičius pamirkykite ananasų sultyse. Ant apatinio torto konditeriniu maišeliu užtepkite kremo, ant kremo sluoksnio sudėkite ananasus.
Ananasų sluoksnį aptepkite kremu ir uždenkite antruoju ananasų sultyse išmirkytu pyragu.
Viršutinio torto dangtelį galite nuimti iš anksto.
Torto šonus ir viršų aptepkite kremu ir apibarstykite susmulkintais torto gabalėliais.
Kubelius lengvai pamirkykite ananasų sultyse.
Šį tortą galite gaminti ne tik su ananasais, bet ir su kitomis uogomis bei vaisiais. Tai puikus šventinis tortas, ryškus ir švelnus.
