Viena iš populiariausių sriubų NVS šalyse yra „Solyanka”. Ši sriuba dažniau verdama žiemą, nes yra gana soti ir sotumo. Pagal atpažįstamumą Solyanka nusileidžia tik barščiams
. Šis patiekalas rytų slavų kraštuose atsirado maždaug XIV-XV a. Iš pradžių sriuba buvo verdama iš žuvies sultinio, pridedant daug prieskonių.
Šiandien šį tradicinį slavų patiekalą galima rasti bet kuriame specializuotame restorane. Daugelis žmonių specialiai keliauja į NVS šalis, kad paragautų tikros soliakos. Paruoškime pigią soljanką namuose.
Soljankos ingredientai:
- Vištienos sriubos rinkinys – 800 g;
- dešra – 200 g;
- Bulvės – 1 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- marinuoti agurkai – 4 vnt;
- Sviestas – 40 g;
- Augalinis aliejus – 2 valg;
- Juodosios alyvuogės – 20 vnt;
- pomidorų pasta – 2 valg;
- Paprikos – 1 šaukštelis;
- Itališkos žolelės – 1 valgomasis šaukštas;
- kalendros – ryšulėlis;
- krapų – ryšulėlis;
- Druska.
Valgomojo patiekalo paruošimas:
Nuluptas bulves supjaustykite mažais kubeliais ir sudėkite į puodą, o sriubos rinkinį išimkite
. Keptuvėje ištirpinkite sviestą, supilkite augalinį aliejų. Svogūną supjaustykite mažais kubeliais ir pakepinkite keptuvėje. Tuo metu sriubos rinkinyje atskirkite mėsą nuo kaulo.
Supjaustykite nedideliais kubeliais dešrą, sudėkite ją prie kepintų svogūnų. Į dešrą ir svogūnus sudėkite pomidorų pastą, papriką ir itališkas žoleles, išmaišykite
. Po minutės į keptuvę sudėkite nuo kaulų atskirtą mėsą. Marinuotus agurkus sutarkuokite stambia tarka, nuspauskite skysčio perteklių, sudėkite į keptuvę. Mišinį 3-4 min. kepkite ant vidutinės ugnies
. Į bulvių sultinį pasiųskite kepsnį. Į sriubą sudėkite alyvuoges, uždenkite dangčiu ir virkite 5-7 minutes.
Iš anksto į sriubą įberkite išvirusių krapų ir kalendrų, susmulkintų iš anksto. Palikite sriubą pastovėti 5-7 minutes ir patiekite su grietine.