Sekite mus Facebook'e!
Obuolių pyragas yra klasikinis desertas, kuris jau šimtmečius džiugina gurmanus savo subtiliu skoniu ir burnoje tirpstančiu aromatu. Jis įkūnija sezoninius malonumus, ypač rudenį, kai obuoliai būna saldžiausi ir sultingiausi. Šis pyragas dažnai asocijuojasi su namų jaukumu, šeimos tradicijų šiluma ir šventėmis, kai prie stalo susirenka šeima ir draugai.
Pagrindinis obuolių pyrago ingredientas, kaip rodo pavadinimas, yra obuoliai, kurie suteikia jam būdingą skonį ir aromatą
.
Pyragui gaminti galima naudoti daugybę obuolių rūšių – nuo rūgščių iki saldžių, kad būtų pasiekta puiki skonio pusiausvyra. Dažnai kaip papildomi ingredientai naudojami cinamonas ir cukrus, kad būtų pabrėžtas obuolių saldumas ir pridėta pikantiškų natų.
Įdarui skirti ingredientai:
- Obuoliai – 5 vnt;
- citrinos sultys – valgomasis šaukštas;
- cukraus – 40 g.
Tešlos ingredientai:
- Kiaušiniai – 2 vnt;
- cukrus – 100 g;
- vanilinio cukraus – 8 g;
- sviestas – 100 g;
- raugas – 4 g;
- miltai – 400 g.
Obuolių pyrago paruošimas:
Įdarui obuolius nulupkite nuo žievelės ir sutarkuokite stambia tarka. Sudėkite obuolius į keptuvę, sumaišykite su citrinos sultimis ir cukrumi. Įdarą
karamelizuokite
.
Tuo tarpu atskirame dubenyje sumaišykite kiaušinius su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska.
Į mišinį sudėkite minkštą sviestą ir toliau maišykite.
Į kiaušinių masę supilkite miltus ir kepimo miltelius ir užminkykite minkštą ir nelipnią tešlą
.
Tešlą iškočiokite į stačiakampę 50×33 cm dydžio formą, sudėkite ant jos įdarą ir paskirstykite jį per visą paviršių.
Suvyniokite tešlą į ritinėlį su įdaru viduje ir padėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos. Suvyniokite ritinį į apskritimą, paliesdami galus. Aptepkite pyragą kiaušinio tryniu
, apibarstykite pyrago viršų cukrumi ir kas 3-4 cm šonuose padarykite įpjovas.
Tada šiek tiek apvyniokite įpjautas pyrago dalis.
Pyragą kepkite 180 laipsnių temperatūroje 45-50 minučių.
Gausite skanų obuolių pyragą. Iškepusį pyragą rekomenduojame apibarstyti cukraus pudra.
