Sekite mus Facebook'e!
Galima daryti prielaidą, kad apkepas atsirado tada, kai žmonės suprato, kad bulvių gumbus galima naudoti maistui gaminti.
Bulvių apkepas – tai patiekalas, gaminamas iš sluoksniais sudėliotų pjaustytų bulvių ir užpilamas kiaušinių ir pieno arba grietinėlės mišiniu. Į troškinį taip pat galima dėti mėsos, žuvies, grybų ar daržovių. Patiekalas kepamas orkaitėje, kol įgauna auksinę plutelę
. NVS šalyse bulvių apkepas gaminamas nuo seno. Šis patiekalas buvo populiarus tarp valstiečių ir darbininkų, nes buvo sotus ir lengvai transportuojamas. Bulvių troškinį pasiimdavo su savimi į kelionę arba į darbą. Šiandien bulvių troškinys išlieka populiarus patiekalas, kuris gaminamas daugelyje pasaulio šalių.
Bulvių apkepo ingredientai:
- Bulvės – 5 vnt;
- Druskos – žiupsnelis;
- Juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Paprikos – žiupsnelis;
- džiovintų česnakų – žiupsnelis;
- Alyvuogių aliejus;
- Kiaušiniai – 4 vnt;
- grietinė – 200 g;
- Žaliųjų svogūnų – ryšulėlis;
- Vyšniniai pomidorai;
- Medžioklinė dešra;
- Sūris – 100 g;
- petražolių – ryšulėlis.
Bulvių apkepo paruošimas:
Bulves nulupkite, supjaustykite plonomis plokštelėmis ir išdėliokite kepimo formoje, pasūdykite. Bulves taip pat pabarstykite juodaisiais pipirais, paprikomis, džiovintu česnaku, užpilkite alyvuogių aliejumi.
Sumaišykite prieskonius su bulvėmis ir kepkite jas 200 laipsnių temperatūroje 20 minučių. Atskirame dubenyje suplakite kiaušinius, sumaišykite su grietine
. Žaliuosius svogūnus smulkiai supjaustykite, vyšninius pomidorus supjaustykite, sudėkite į kiaušinių ir grietinės mišinį, išmaišykite.
Plonomis plokštelėmis supjaustykite medžioklinę dešrą, sūrį sutarkuokite stambia tarka
. Iškeptas bulves užpilkite kiaušinių, grietinės ir daržovių mišiniu. Ant šio sluoksnio sudėkite medžioklinių dešrelių, pabarstykite sūriu.
Kepkite patiekalą 180 laipsnių temperatūroje 15-20 minučių.
Rezultatas – turime paprastą bulvių patiekalą. Tai geras vakarienės variantas, kurį galima paruošti gana greitai.
