Medaus vyniotinis – išskirtinis ir aromatingas desertinis patiekalas, išpopuliarėjęs Rusijos ir Rytų Europos virtuvėje. Šis desertas – tai iš medaus ir kiaušinių paruošta plona pluta, kuri vėliau kruopščiai susukama į ritinėlį su įvairiais įdarais.
Medaus ritinėlio istorija siekia senovės laikus, kai medus buvo laikomas saldumo ir gausos simboliu
.
Rusų tradicijose medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip natūralus saldiklis įvairiems kulinariniams kūriniams gaminti.
Medaus vyniotinio receptai buvo perduodami iš kartos į kartą, ir šiandien yra daugybė šio deserto variantų, kurių kiekvienas pasižymi savitomis savybėmis.
Kruopų ingredientai:
- Medus – 150 g;
- miltai – 150 g;
- Soda – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 2 vnt;
- Cukrus – 50 g;
- Druska – žiupsnelis;
- Augalinis aliejus – 50 ml.
Kremo ingredientai:
- Sviestas – 200 g;
- kondensuotas pienas – 380 g;
- Žemės riešutai – 50 g;
- Virtas sutirštintas pienas – 150 g;
- Kokosų drožlės – 20 g.
Medaus vyniotinio paruošimas:
Kiaušinius sumaišykite su druska ir cukrumi ir 2-3 min. plakite mikseriu. Į mišinį supilkite medų ir augalinį aliejų, toliau plakite, kol komponentai susijungs.
Į mišinį supilkite miltus ir sodą, išminkykite tirštą vientisą tešlą
.
Kepimo
skardą išklokite pergamentu ir supilkite į ją tešlą, paskirstydami ją po visą paviršių
. 180 laipsnių temperatūroje kepkite vyniotinį 11 minučių. Kremui išsukite sviestą, į jį pamažu supilkite kondensuotą pieną
. Pašalinkite nelygius pyrago kraštus, iš atraižų padarykite pabarstukus
.
Aptepkite plutą kremu, apibarstykite žemės riešutais ir aptepkite paviršių virintu kondensuotu pienu
. Suvyniokite įdarą į ritinį, palikite taip, susukite į pergamentą ir padėkite į šaldytuvą 2-3 valandoms. Kokosų drožles galite sumaišyti su likusiu kremu ir šiuo mišiniu padengti suktinuką.
Gaunasi skanus vyniotinis, panašus į „Medovik”. Šis saldus desertas patiks visiems svečiams.