Sekite mus Facebook'e!
Koldūnai yra baltarusių virtuvės patiekalas, panašus į koldūnus ir kartu pelmenis. Tai plokšti tarkuotų bulvių paplotėliai, įdaryti malta mėsa, kurie kepami iki auksinės spalvos ir troškinami padaže. Koldūnai
paprastai patiekiami su grietine arba padažu, kurio pagrindą sudaro grietinė ir kepti svogūnai
.
Tai sotus ir skanus patiekalas, kuris gali būti puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.
Dabar šis patiekalas patiekiamas daugelyje Baltarusijos įstaigų, nes laikomas tradiciniu šioje šalyje.
Papasakosime, kaip pasigaminti koldūnus namuose
Įdarui skirti ingredientai:
- Įdaras – 600 g;
- svogūnas – 1 vnt;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Druska – ⅓ šaukštelio druskos.
Tešlos ingredientai:
- Bulvės – 1200 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Miltai – 4 šaukštai;
- Druska – ½ šaukštelio.
Padažo ingredientai:
- Sudedamosios dalys: grybai – 300 g;
- Svogūnas – 1 vnt;
- grietinė – 200 g;
- Vanduo – 200 ml;
- Miltai – 1 valgomasis šaukštas;
- maltų juodųjų pipirų – žiupsnelis;
- Druska – ⅓ šaukštelio.
Koldūnų gaminimas baltarusišku stiliumi:
Įdarui į maltą mėsą per mėsmalę susmulkinkite svogūną, sumaišykite, įberkite druskos ir pipirų. Tešlai nuluptas bulves sutarkuojame nedidele tarka
, pakaitomis tarkuojame bulves ir svogūnus
.
Šią masę išspaudžiame per marlę nuo skysčio pertekliaus. Pašaliname sulčių perteklių, palikdami tik krakmolą, nusėdusį ant dugno.
Į bulvių masę sudedame krakmolą, įmušame kiaušinį, įberiame druskos ir miltų.
Iš faršo formuojame nedidelius paplotėlius, kuriuos apvoliojame tešlos paplotėliuose
.
Koldūnus apkepame ant keptuvės augaliniame aliejuje, kol iš visų pusių apskrunda.
Koldūnus sudedame į puodą storu dugnu, supilame aliejų iš keptuvės ir įpilame šiek tiek vandens. Koldūnus kepkite po dangčiu 170 laipsnių temperatūroje 25 min.
Tuo tarpu paruoškite padažą: smulkiai supjaustykite svogūnus ir plonais griežinėliais supjaustykite pievagrybius. Pirmiausia keptuvėje apkepkite svogūnus, tada sudėkite grybus
. Apkeptus grybus ir svogūnus užpilkite grietinės ir vandens mišiniu, druska ir pipirais.
Su šiuo grybų padažu patiekite baltarusiškus koldūnus. Pasirodo, tai bus sotus skanus baltarusių virtuvės patiekalas.
