Sekite mus Facebook'e!
Riešutų kepinys – aromatingas ir sotus kepinys, kurio sunku nemėgti. Švelni tešla ir sodrus riešutų įdaras sukuria daugeliui nuo vaikystės pažįstamą naminį skonį. Toks kepinys tinka ir rytinei arbatai, ir svečiams vaišinti – jis ir paprastas, ir tikrai šventiškas.
Tokie suktinukai ypač populiarūs Rytų Europos virtuvėje, kur jie dažnai patiekiami švenčių, šeimos pietų ar svečių proga. Yra daugybė variantų: su graikiniais, lazdyno, migdolų riešutais, medumi, džiovintais vaisiais ar šokoladu.
Papasakosime, kaip paruošti riešutų vyniotinį
Tešlos ingredientai:
- Miltai – 500 g;
- Sviestas – 200 g;
- Cukrus – 50 g;
- Kefyras – 200 g;
- Druska – ½ šaukštelio;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- raugas – 10 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Riešutai – 300 g;
- sultenės – 200 g;
- Cukrus – 200 g;
- Sviestas – 50 g;
- Vanilinio cukraus – žiupsnelis;
- Baltymai – 2 vnt;
- Kiaušinio trynys – 1 vnt;
- Pienas – 1 valgomasis šaukštas
Riešutų kepinio paruošimas:
Miltus persijokite, sumaišykite su druska, cukrumi ir kepimo milteliais. Į miltus įtrinti šaltą sviestą, sumalti į trupinius
, sviesto trupiniuose padaryti duobutę ir į ją įmušti kiaušinį, supilti kefyrą. Greitai išminkykite tešlą, kad sviestas nespėtų ištirpti viduje.
Padėkite tešlą ant darbinio paviršiaus ir lengvai iškočiokite kočėlu į stačiakampį. Sulenkite stačiakampį į kvadratą ir vėl iškočiokite kočėlu, veiksmus pakartokite 2-3 kartus.
30 minučių palikite tešlą celofane šaldytuve. Tuo tarpu įdarui sausoje keptuvėje lengvai paskrudinkite riešutus, tada juos ne per smulkiai sutrinkite.
Baltymus sumaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, supilkite ištirpintą sviestą. Į mišinį supilkite smulkintus riešutus ir sultenes ir gerai išmaišykite
. Tešlą padalykite į 4 vienodus gabalėlius, kiekvieną iš jų iškočiokite kuo plonesniu sluoksniu. Ant kiekvieno
ritinėlio
krašto dėkite dalį įdaro ir apvyniokite jį tešla.
Visus ritinėlius sudėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos
.
Padarykite kryžminius įpjovimus, palikdami maždaug 3-4 cm tarpus.
Suktinukus aptepkite kiaušinio trynio ir pieno mišiniu, kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-35 min.
Iškepusius suktinukus rekomenduojama supjaustyti porcijomis.
Suktinukus galima laikyti šaldytuve po celofanu ilgiau nei 7 dienas.
