Sekite mus Facebook'e!
Kholodnik yra tradicinė šalta sriuba, kuri dėl savo lengvumo ir gaivinančių savybių ypač populiari vasarą. Ji gaminama iš burokėlių, agurkų, prieskoninių žolelių ir virtų kiaušinių, dažnai įmaišant kefyro, grietinės arba atšaldyto sultinio, kuris patiekalui suteikia rūgštaus, sodraus skonio
. Ji plačiai paplitusi slavų virtuvėje, ypač Baltarusijoje, Lietuvoje ir Lenkijoje. Jis patiekiamas gerai atšaldytas, kartais su virtomis bulvėmis arba rugine duona, todėl yra ne tik gaivus, bet ir sotus
. Kholodnik yra idealus pasirinkimas karštomis dienomis: jis pasotina, numalšina troškulį ir padeda išlaikyti mitybos balansą šiltuoju metų laiku.
Sudedamosios dalys:
- Sudėtis: burokėliai – 4 vnt;
- agurkas – 3 vnt;
- Kiaušiniai – 6 vnt;
- Žaliasis svogūnas – 100 g;
- petražolės – 50 g;
- krapai – 50 g;
- Garstyčios – valgomasis šaukštas;
- grietinė – 4 šaukštai;
- Kefyras 2,5 % – 900 ml;
- Filtruoto arba mineralinio vandens – 1,3 l;
- Druska – 2 šaukštai;
- Cukrus – 2 šaukštai;
- Citrinų sultys – 1 valgomasis šaukštas.
Cholodnik paruošimas:
Petražoles ir krapus labai smulkiai supjaustykite, į žalumynus įmaišykite garstyčias. Išvirkite kiaušinius, atskirkite trynius ir baltymus, tris trynius sudėkite į žalumynus
. Trynius įmaišykite į žalumynus, viską sumaišykite ir sudėkite į puodą, kuriame bus verdamas cholodnikas. Šinkuokime puode žalius svogūnus, patrinkime stambia tarka ten pat virtus nuluptus burokėlius
. Į sriubą įtrinkime baltymus ir likusius trynius, smulkiai supjaustykime agurkus
.
Sudėkite agurkus kartu su grietine į puodą, išmaišykite
. Į sriubą supilkite kefyrą ir citrinos sultis, pasūdykite, pabarstykite cukrumi. Sriubą išmaišykite ir supilkite mineralinį vandenį.
Gausite skanią vasarišką sriubą, kuri gali pakeisti okrošką. Tai sveikas burokėlių patiekalas visai šeimai.
