Sekite mus Facebook'e!
Be senovės romėnų, salotas gaminti išmoko ne tik senovės romėnai, bet ir egiptiečiai bei babiloniečiai. Nors Romoje salotos buvo patiekalas su išskirtinai sūriu padažu, kitos tautos eksperimentavo
. Taip salotos davė pradžią majonezo protėviui
.
Babiloniečiai maišė aliejų, actą ir įvairius prieskonius, kad išgautų įdomų skonį,
tačiau vėliau salotos ilgam buvo pamirštos
.
Viduramžiais šis patiekalas galėjo nugrimzti į užmarštį, nes buvo pavojinga valgyti žalias daržoves
. Dabar turime visas priemones, kurių reikia puikioms salotoms gaminti. Todėl verta papasakoti apie neįtikėtinas „stalo karalienės” salotas šventėms.
„Stalo karalienės” salotų ingredientai:
- Vištienos krūtinėlė – 200 g;
- druskos – žiupsnelis;
- sūris – 100 g;
- želatina – 10 g;
- bulvės – 4 vnt;
- česnako – 3 skiltelės;
- morkos – 4 vnt;
- majonezas – 200 g;
- burokėliai – 2 vnt;
- sviestas – 100 g.
Salotų „Stalo karalienė” paruošimas:
Burokėlius, bulves ir morkas išvirkite, kol suminkštės, ir nulupkite odelę. Vištienos krūtinėlę nuplaukite, pašalinkite venas ir odą, išvirkite, kol bus paruošta.
Želatiną supilkite į dubenį su vandeniu ir leiskite išbrinkti
.
Tuo metu krūtinėlę supjaustykite nedideliais kubeliais, sūrį ir česnaką sutarkuokite smulkia dantyta tarka
. Sūrį, vištieną ir česnaką sumaišykite su minkštu sviestu. Į mišinį įpilkite šaukštą majonezo, gerai išmaišykite
. 8 cm pločio krūtinėlės ir sūrio juostelę dėkite ant maistinės plėvelės, suvyniokite ir suformuokite dešrelę. Nusiųskite batoną į šaldytuvą pusvalandžiui
. Per tą laiką vidutinio dydžio tarka susmulkinkite bulves, morkas ir burokėlius. Mikrobangų krosnelėje ištirpinkite želatiną, sumaišykite su likusiu majonezu
. Vėl uždenkite maistine plėvele, išdėliokite burokėlių, morkų ir bulvių sluoksnius.
Į daržovių sluoksnio vidurį dėkite vištienos dešrelę ir sūrį. Šį batoną suvyniokite į daržovių sluoksnius.
Abiejuose galuose pritvirtinkite maistinę plėvelę, iš visų ingredientų suformuokite dešrelę.
Salotas reikia padėti į šaldytuvo kamerą 7 valandoms – kol visi sluoksniai su želatina sukietės.
Tokį patiekalą galite papuošti žaliaisiais svogūnais ir petražolėmis. „Stalo karalienė” neabejotinai padarys įspūdį svečiams, bus šventinės vakarienės akcentas.
