Sekite mus Facebook'e!
Bulvės Europoje atsirado XVI a. pabaigoje. Į Senąjį pasaulį ją iš Naujojo pasaulio atvežė ispanų jūrininkai
. Bulvės buvo laikomos egzotišku augalu ir iš pradžių buvo naudojamos kaip dekoratyvinis augalas. Jos buvo auginamos botanikos soduose moksliniams tyrimams. Prancūzijoje bulvės tapo žinomos maždaug tuo pačiu metu kaip ir kitose Europos šalyse.
XVIII a. Prancūzijoje kilo epidemija, kuri buvo siejama su bulvių vartojimu. Dėl to ilgą laiką ji buvo laikoma nuodingu augalu. Po Didžiosios Prancūzijos revoliucijos požiūris į bulves pasikeitė. Bulvės pradėtos auginti ir valgyti, ypač prastais derliaus metais. Jos tapo pagrindiniu neturtingųjų maistu. Ilgainiui bulvės Prancūzijoje išpopuliarėjo ir užėmė savo vietą nacionalinėje virtuvėje.
Paruoškime garsiąsias prancūziško stiliaus bulves
.
Ingredientai: 1:
- Svogūnas – 2 vnt;
- česnako – 2 skiltelės;
- bulvės – 6 vnt;
- šaldyti žirneliai – 400 g;
- pieno – 300 ml;
- grietinėlės – 150 g;
- druskos – žiupsnelis;
- muskato riešuto – ½ šaukštelio;
- prancūziškų žolelių prieskonių – žiupsnelis;
- sūris – 150 g.
Prancūziško stiliaus bulvių paruošimas:
Supjaustykite smulkiai svogūną, susmulkinkite česnaką. Keptuvėje augaliniame aliejuje pakepinkite svogūną, kol suminkštės, sudėkite česnaką.
Nuluptas bulves supjaustykite plonomis plokštelėmis ir kartu su šaldytais žirneliais sudėkite į keptuvėje esančius svogūnus
.
Daržoves užpilkite pienu ir grietinėle, pagardinkite druska, muskato riešutu ir prieskoniais.
Užvirkite bulves ir virkite po dangčiu 15-20 minučių ant vidutinės ugnies. Sutarkuokite sūrį stambia tarka ir pabarstykite juo bulvių masę.
Kepkite bulves 180 laipsnių temperatūroje 15 minučių.
Rezultatas – aromatingas prancūziško stiliaus bulvių apkepas. Šis patiekalas gali būti ir pagrindinis patiekalas, ir garnyras prie mėsos.
