Sekite mus Facebook'e!
Seniausias sūris rastas XVIII a. ir datuojamas XIX a. pr. Deja, šis sūris netinkamas vartoti. Dabar jis saugomas Europos muziejuje
. Žmonės per visą istoriją mėgo kurti naujus patiekalus. Sūris tapo privalomu daugelio tautų ingredientu. Todėl iš jo buvo kuriami net kepiniai
. Sūrio įdaras vis dar aktualus daugeliui šalių. Pavyzdžiui, Gruzijoje ruošiami chačapuri su sūdytu sūriu
. Tačiau norint paruošti chačapuri reikia žinoti tam tikrų subtilybių. Todėl iškepkime paprastus sūrio suktinukus.
Ingredientai: 1:
- Šiltas pienas – 100 ml;
- sausų mielių – 2 g;
- cukraus – 20 g;
- kefyras – 200 ml;
- miltai – 400 g;
- druskos – 4 g;
- sūris – 150 g;
- varškė – 100 g;
- kiaušinio baltymas – vnt.
- sviesto – 130 g.
Sūrio bandelių paruošimas:
Į dubenį su šiltu pienu supilkite sausas mieles ir cukrų, išmaišykite. Į mišinį supilkite kefyrą, dalimis persijokite miltus, druską.
Ant miltais pabarstyto stalo pradėkite minkyti tešlą. Tešlą iškočiokite į bloką ir palikite po maistine plėvele 20 minučių.
Tuo metu stambia tarka sutarkuokite sūrį įdarui. Į sūrį sudėkite varškę ir kiaušinio baltymą, išmaišykite
. Tešlą
išminkykite
rankomis, padalykite ją į 6 lygias dalis. Iš tešlos suformuokite nedidelius
rutuliukus ir kiekvieną tešlos rutuliuką iškočiokite į 23 cm skersmens paplotėlį. Sudėkite tris plokštainius ir uždėkite juos vieną ant kito. Prieš dėdami kiekvieną plokštainį gausiai pabarstykite miltais
. Iškočiokite tris plokštainius iki 44 cm skersmens. Įsitikinkite, kad duonos plokštainiai nesulipo. Kiekvieną sluoksnį patepkite sviestu ir uždėkite vieną plokštainį ant kito.
Užlenkite vieną plokštainio galą į vidurį ir uždenkite jį kitu galu. Plakikliu suformuokite stačiakampį,
užlenkite galus į vidų, kad gautųsi storas tešlos kvadratas
. Plakikliu iškočiokite kvadratą į 30×30 cm kvadratą. Padalykite tešlą į 9 lygias dalis, į kiekvieną dalį įdėkite po šaukštą įdaro
. Užspauskite priešingus plokščiųjų pyragaičių galus ir paverskite juos suktinukais su įdaru.
Panašiai iš likusių 3 tešlos gabalėlių suformuokite suktinukus. Suktinukus dėkite ant pergamentu išklotos kepimo skardos
. Suktinukus
patepkite
kiaušinio trynio ir pieno mišiniu.
Suktinukų viršuje aštriu daiktu padarykite kryžminius įpjovimus. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 25-30 minučių.
Gausite aromatingas sluoksniuotas bandeles su sūriu. Tai gera alternatyva parduotuvėje pirktiems kepiniams.
