Sekite mus Facebook'e!
Rugpjūtis – tikras karštis ne tik lauke, bet ir šeimininkių virtuvėje. Būtent paskutinį vasaros mėnesį aktyviai noksta pomidorai, agurkai, paprikos, slyvos, obuoliai, cukinijos, baklažanai ir moliūgai. Tai reiškia, kad laikas pradėti konservuoti, šaldyti ir džiovinti produktus, kad žiemą galėtumėte mėgautis skaniais derliais. Tačiau patyrusios šeimininkės žino: ruošinių sėkmė priklauso ne tik nuo recepto, sterilizavimo ir daržovių kokybės. Svarbų vaidmenį atlieka ir Mėnulis. Apie tai plačiau papasakosime medžiagoje.
Kodėl verta nuimti derlių pagal mėnulio kalendorių?
Pagal populiarų įsitikinimą, mėnulio fazės turi įtakos mikroorganizmų aktyvumui ir maisto laikymo trukmei:
- Dylantis Mėnulis – daržovės ir vaisiai tampa tankesni, mažiau jautrūs fermentacijai. Šiomis dienomis mažesnė rizika, kad dangteliai išsipūs, o stiklainiai „sprogs“.
- Vaškuojantis mėnulis – produktai geriau sugeria marinato skonį ir aromatą, todėl idealiai tinka kompotams, uogienėms ir saldiems patiekalams.
- Jaunatis ir pilnatis nepalankios bet kokiam konservavimui. Šiuo metu vaisiuose esantys skysčiai elgiasi nestabiliai, o tai gali sugadinti skonį ir galiojimo laiką.
Palankios dienos derliaus nuėmimui 2025 m. rugpjūtį
Marinuoti kopūstai

- Greitam vartojimui: rugpjūčio 3, 4, 5, 6, 7, 31 d.
- Žiemai: rugpjūčio 13, 14, 15, 16 d.
Daržovių ir vaisių šaldymas
Geriausios dienos: rugpjūčio 3, 4, 5, 31 d.
(Tinka kompotams, pyragams, troškiniams, daržovių troškiniams gaminti.)
Marinuoti agurkai, marinatai, uogienės ir uogienės
Idealios datos: rugpjūčio 13, 14, 21, 22 d.
Derliaus nuėmimas sandėliavimui be perdirbimo
(moliūgai, obuoliai, grybai ir kt.) – rugpjūčio 3–8 d., 26, 27, 31 d.
Dienos, kai geriau atidėti pasiruošimą
Nesėkmingas rauginimas ir konservavimas galimi šiomis datomis:
rugpjūčio 9, 10, 11, 12, 19, 20, 23, 24, 25 d.
Neutralios dienos
Mėnulis neturės nei teigiamos, nei neigiamos įtakos:
rugpjūčio 1, 2, 8, 17, 18, 26–30 d.
Patarimas namų šeimininkėms: net jei netikite „mėnulio prietarais“, stenkitės bent kartą pasigaminti pasiruošimų palankiomis dienomis. Daugelis pastebi, kad skonis, aromatas ir galiojimo laikas tikrai pagerėja.
