Glazūros ant kulichų atsiradimo istorija siekia tolimą praeitį. Manoma, kad glajus ant velykinių kuličų religiniuose šaltiniuose atsirado kaip tyrumo ir šventumo simbolis.
Iš pradžių kuličai buvo kepami be glajaus, tačiau ilgainiui atsirado tradicija juos padengti saldžiu cukraus ar baltymų mišiniu. Taip kulichi įgauna šventiškesnę ir elegantiškesnę išvaizdą.
Šiandien yra daugybė kulichų glazūravimo receptų
.
Jis gali būti baltas, šokoladinis, spalvotas arba su įvairiais priedais – riešutais, kokoso drožlėmis ar konditeriniais pabarstukais.
Glajaus ingredientai:
- Želatina – 1 šaukštelis;
- Vandens – 6 valgomieji šaukštai;
- Cukrus – 180 g;
- Citrinų sultys – 1 šaukštelis.
Glajaus paruošimas:
Želatiną sumaišykite su pora šaukštų vandens, palikite išbrinkti. Į puodą supilti cukrų, įpilti 4 šaukštus vandens, išmaišyti.
Ant vidutinės ugnies virti cukrų, kol visiškai ištirps skystyje
. Į šiek tiek atvėsusį cukraus sirupą supilti želatiną, sumaišyti komponentus ir išplakti mikseriu iki vientisos blizgios baltos masės. Plakant į masę supilti citrinos sultis.
Gautu glajumi apipilkite pyragėlius, apibarstykite riešutais, cukruotais vaisiais ir kitais pabarstukais.
Palikite glajų sustingti, geriausiai po celofaniniu maišeliu 3-4 valandoms.