Sekite mus Facebook'e!
Pyragai buvo svarbus kulinarinio pasaulio atradimas. Iš esmės senovės žmonėms pyragas buvo skani duona su įdaru. Vėliau pyragų samprata vystėsi, receptai tapo sudėtingesni
. Viduramžiais maistas tapo ne tik kūno sotinimo, bet ir pramogos būdu. Buvo ypatingų pyragų su gyvais gyvūnais. Į pyrago vidų buvo dedami maži paukšteliai, pelės ir voverės. Perpjovus pyragą, gyvūnai iššokdavo priešais valgio svečius
. Dabar pyragai gaminami daug humaniškiau nei anksčiau. Papasakosime, kaip sukurti sultingą pyragą su mėsa.
Pyragui skirtos tešlos sudedamosios dalys:
- Šiltas vanduo – 400 ml;
- Mielės – 1,5 šaukštelio;
- Cukrus – 1 valgomasis šaukštas;
- Druska – 1 šaukštelis;
- Kiaušinis – 1 vnt;
- Augalinis aliejus – 3 valg;
- Miltai – 600 g.
Įdarui skirti ingredientai:
- Įdaras – 400 g;
- Bulvės – 2 vnt;
- Svogūnai – 2 vnt;
- augalinis aliejus – 40 ml;
- Druska – ½ šaukštelio;
- universalių prieskonių – 1 šaukštelis;
- Paprikos – 1 šaukštelis.
Mėsos pyrago paruošimas:
Į dubenį su šiltu vandeniu supilkite mieles, cukrų ir druską, maišykite, kol smėlio grūdeliai ištirps. Į vandenį įmuškite kiaušinį, supilkite augalinį aliejų ir vėl išmaišykite
. Į mišinį suberkite miltus ir rankomis užminkykite elastingą ir minkštą tešlą. Tešlą sulipdykite į bloką ir palikite valandą šiltai po celofanu
. Tuo tarpu įdarui svogūnus supjaustykite ketvirčiais žiedų ir sudėkite į maltą mėsą. Nuluptas bulves supjaustykite plonais griežinėliais, pasūdykite ir užpilkite augaliniu aliejumi.
Į faršą suberkite universalius prieskonius, papriką ir išmaišykite.
Užminkykite tešlą ir padalykite ją į 4 ritinėlius – 2 didesnius.
Iš didesnių ritinėlių iškočiokite 30-33 cm tortilijas
. Ant kiekvienos tortilijos dėkite įdaro, paskirstykite jį paviršiuje, bet nesiekite 2 cm krašto.
Likusius mažus ritinėlius iškočiokite tokio skersmens, kokio skersmens yra įdaras ant didžiosios riestainės
. Mažais
ritinėliais
uždenkite įdarą ant didžiųjų riestainių
.
Užklijuokite paplotėlių kraštus, surišdami juos į pynę. Aptepkite
paplotėlių viršų kiaušiniu, o viduryje padarykite skylutę.
Sudėkite paplotėlius ant pergamentu išklotos kepimo skardos ir kepkite 170 laipsnių temperatūroje 40 minučių.
Rezultatas – mėsingas, sultingas ir aromatingas pyragas. Jis gali pakeisti klasikinius pyragus.
